Újabb BNPL hiteleket értékpapírosított az Affirm

Az Affirm (NASDAQ:AFRM) amerikai BNPL cég szerdán jelentette be, hogy újabb 500 millió dollár értékű BNPL hitelt értékpapírosítottak, és értékesítettek a másodpiacon.

Az ügyletet a Barclays vezette, többek között a JP Morgan és a Morgan Stanley támogatásával, míg a kötvényeket a DBRS-Morningstar minősítette AA és B közötti besorolásokkal. Michael Linford, az Affirm CFO-ja, nagyon erős befektetői keresletről nyilatkozott, miközben kiemelte, hogy ez volt program a legsikeresebben fordulója, amit idén kettő, 2020 júniusa óta pedig összesen 5 korábbi előzött meg.

Az intenzív program szignifikáns részét képzi az Affirm finanszírozási stratégiájának, ami aktívan épít a másodlagos értékpapírpiacokra. Mióta 2020 őszén bejelentették az IPO-jukat, majd 2021 január 13-án véghez is vitték, a másodlagos piac forrásbősége növekedési stratégiájuk szerves része.

Mire érdemes figyelni?

Az értékpapírosítási folyamatok a gazdasági világválság idején váltak ismertté szélesebb körökben is. A válságban főszerepe volt a gondatlan hitelbírálattal megítélt jelzáloghiteleknek, amelyeket különleges célú gazdasági egységeket keresztül kötvények formájában adtak el a bankok a befektetőknek. A laza kockázatkezelés alapja az a helytelen meggyőződés volt, hogy a jelzáloghitelek mögött álló ingatlanok megtartják az értéküket hiteltörlesztési problémák esetén.

Jelen esetben az Affirm is eszközfedezetű kötvényként hirdeti a programot, fedezetként a BNPL kölcsöneit hirdetve. Ezek a BNPL kölcsönök viszont fedezetlen személyi kölcsönök, így lényegében a kötvénykibocsátással nem is az Affirm, hanem a felhasználók hitelképessége releváns a befektetők felé. Tekintve, hogy a BNPL kölcsönök nagyrészt kisösszegűek, a kockázatuk is tekinthető mérsékeltnek vagy alacsonynak, de érdemes figyelni a hasonló fejleményeket, hogy ne történjen a 2007-2008-as válsághoz hasonló esemény még kisebb mértékben sem. Kiemelt kockázatnövelő tényező viszont, hogy a BNPL piac, és az ilyen típusú termékek új elemek a finanszírozási piacon, gyakorlatilag megjósolhatatlan a piac jövője.

Források: Affirm, Crowdfund Insider

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.