A gyengébb tőzsdei rajt után jön fel a Robinhood

A Robinhood részvényeivel múlt hét pénteken kezdődött meg a kereskedés a Nasdaq értéktőzsdén. Az első nap a vártnál gyengébb eredményeket hozott hiszen a 38 dolláros nyitóárról nagyjából 5%-ot estek a részvények, ami különösen meglepő volt annak fényében, hogy sokan eleve 40 dollár feletti részvényárazást vártak a vállalattól.

Most kedden azonban erőteljes emelkedésbe kezdtek a részvények, azon a napon pedig 46,8 dolláron zártak, ami több, mint 20%-os emelkedést jelentett a rajthoz képest. A java viszont csak ekkor következett, szerdán ugyanis a 85 dollárt is elérte az árfolyam, ami a nap végén 60 dollár környékén állapodott meg, igaz azóta valamivel ezalatt, 50 dollár körül folyik a kereskedés a Robinhood papírjaival. 

A jelentős volatilitás mögött meghúzódó okok egyelőre ismeretlenek, de úgy tűnik, hogy a Robinhood lett a legújabb olyan vállalat, amelynek részvényárait erősen befolyásolja a Reddit lakossági befektetőinek tevékenysége. Ez kifejezetten ironikus, hiszen a vállalat általános ellenszenved vívott ki magának a lakossági befektetők körében, amikor befagyasztotta a kereskedést platformján azokkal a részvényekkel, amelyeket a Reddit közössége agresszívan elkezdett felvásárolni. 

Egyébként sem kerülték el őket a botrányok az elmúlt időben, tavaly nyáron például egy fiatal felhasználójuk öngyilkosságot követett el, mert félreértelmezte az általa használt befektetési stratégia jellemzőit és tévesen azt hitte, hogy hatalmas tartozásokat halmozott fel. Ez a tragikus történet a pénzügyi demokratizációt hangosan hirdető vállalat imázsának sem tett jót. Széleskörben kritizálták őket, amiért nem győződnek meg arról, hogy az ügyfelek valóban értik-e azt a befektetési eszközt, amit igénybe akarnak venni. A Robinhood viszontagságos történetét látva sokan indokoltnak látják feltenni a kérdést, hogy a Robinhood vajon mi szeretne lenni: a legkomolytalanabb komoly, vagy a legkomolyabb komolytalan vállalat?

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.