Javulnak a Monzo kilátásai

A Monzo egy hatalmas finanszírozási kört zárt le a napokban, a vállalat ugyanis 475 millió dollár friss tőkével gazdagodott új befektetőinek, köztük az Egyesült Arab Emírségek nemzeti vagyonalapjának köszönhetően. Ennél is nagyobb fegyvertény, hogy a tőkeemelés a Monzo értékét 4,5 milliárd dollárra növelte, ami közel háromszorosa a legutóbbi tőkebevonáskor elért értéknek.

A brit digitális bank legutóbb 2020 végén fordult külső forrásokhoz, akkor 80 millió dollárt vontak be, ami 1,65 milliárd dollárra módosította a vállalat értékeltségét 40%-os esést eredményezve a korábbi becsléshez képest. Ez a csökkenés nem ok nélkül ment végbe, a Monzo ugyanis rendkívül aggasztó pénzügyi eredményekkel zárta a 2020/21-es pénzügyi évet, a helyzet pedig olyannyira bizonytalan volt, hogy maga a vállalat is figyelmeztetett a jövőbeli működés kérdésességére. Az akkori adatokból az derült ki, hogy az éves veszteségek 113,8 millió fontról 129,7 millió fontra emelkedtek, vagyis egy egyébként is problematikus helyzet vált még súlyosabbá. 

Sokáig tehát 2021 egyik legnagyobb vesztesének tűnt a Monzo a világ neobankjai között, hiszen a fentiek mellett év elején távozott Tom Blomfield alapító-vezérigazgató is. Októberben kiderült, hogy a neobank mégsem kísérel meg banki engedélyt szerezni az Egyesült Államokban, vagyis meghiúsultak céljaik egy kulcsfontosságúnak hitt piacon.

Az év vége azonban ezzel együtt is optimizmusra ad okot, hiszen a Monzo lakossági ügyfeleinek száma immáron 5 millió fölé tehető, míg a vállalati ügyfelek több, mint 100 ezren vannak, a neobank pedig saját BNPL megoldását is piacra dobta Monzo Flex néven. Az ügyfelek betéteinek összértéke 1,7 milliárdról 3,1 milliárd fontra emelkedett 2021-ben, ugyanebben az időszakban a bevételek 67 millióról 79 millió fontra ugrottak fel. Ha a vállalat szerencséjének megfordulása tartósnak bizonyul, akkor a brit piacon akár hosszabb távon is felvehetik a versenyt az olyan nagy riválisokkal, mint a Revolut, vagy épp a Starling Bank.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.