Két évig még biztos bírja pénzzel a Revolut

Számos fintech szereplő igyekszik mihamarabb, minél több tőkét bevonni, azonban a Revolut nem siet sehová. Nik Storonsky, a neobank alapító-vezérigazgatója egy konferencián beszélt arról, hogy a vállalatnak a következő két évre is elég forrása van a működésre jelenleg. Részben ezért nem gondolkoznak tőkebevonásban, valamint tőzsdére lépésben sem ebben a kedvezőtlen gazdasági környezetben.

A Revolut az utóbbi években az agresszív terjeszkedésre, nem pedig a nyereségességre helyezte a hangsúlyt. Növekedési stratégiáján most sem fog változtatni a neobank. Jelenleg Latin-Amerikában, Indiában és a Fülöp-szigeteken is erősen igyekszik megalapozni piaci helyzetét, továbbá a Közel-Keletet is szorosan figyeli.

A nyereségesség azonban mára fontosabbá vált vélhetően. A fintech szektor befektetői között is megfigyelhető, hogy egyre fontosabb elvárás a profittermelés. Több startup is felfüggesztette a működését, mivel veszteséges volt és nem tudta finanszírozni tevékenységét.

Storonsky többször is megemlítette, hogy a Revolut már nyereségessé vált. A neobank 2021-es pénzügyi jelentései azonban még nem kerültek nyilvánosságra, így nehéz megítélni a megjegyzéseket. Elvégre a Revolut 2020-ban még 280 millió dolláros veszteségekről számolt be. A tavalyi évben pedig ugyancsak óriási összegek mehettek termékfejlesztésre és új piacokra való belépésre.

Nem mindenkinek megy jól

A panelbeszélgetésen Storonsky azzal is viccelődött, hogy vállalata pénzügyi helyzete olyannyira jó, hogy képes lenne felvásárolni a Klarnát is. A BNPL óriás rendre azzal kerül be a hírekbe, hogy egyre alacsonyabb értékeltség mellett lenne csak képes tőkét bevonni. Legutóbbi tőkebevonási fordulója során 45,6 milliárd dollárra taksálták a vállalatot, a jelenlegi híresztelések szerint pedig mostanság csak 6,5 milliárd dolláros értékeltséggel tudna befektetéshez jutni.

Van példa azonban még nagyobb esésre is, méghozzá a gazdasági fejlemények által még a technológiai szektornál is súlyosabban érintett kriptoszektorból. Múlt héten derült ki, hogy az FTX kriptotőzsde felvásárolja a BlockFi-t 25 millió dollárért. Ez az összeg több, mint 99 százalékkal alacsonyabb, mint a vállalat tavaly márciusi, 3 milliárd dolláros értéke. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az FTX korábban egy 250 millió dolláros hitelkerettel segítette ki a BlockFi-t, de végeredményben egyik zsebből a másikba került az eddig felhasznált keret.

Forrás: AltFi

Borító: Revolut

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.