Bajba sodorhatja kripto hitelterméke a Coinbase-t

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) figyelmeztette a Coinbase kriptotőzsdét, hogy a jövőben perre számíthatnak tőlük, amennyiben nem állnak el a közeljövőre tervezett kripto hitelezési megoldásaik bevezetésétől. 

Egy múlt heti közleményben Paul Grewal, a Coinbase jogi vezetője kijelentette, hogy a Coinbase az elmúlt hat hónapban folyamatosan “aktív beszélgetéseket folytatott” az SEC-vel a Coinbase Lend névre keresztelt megoldás kapcsán, ami lehetővé tenné a Coinbase felhasználóinak, hogy kamatokat szerezzenek a felületen tartott kriptoeszközeik után. Első körben a USD Coin (a Coinbase saját stablecoinja, amely teljességgel megfeleltethető egy dollárnak, így kockázatmentesnek minősül) megvásárlását követően adnának lehetőséget a klienseknek évente 4%-os kamat megszerzésére.

Grewal szerint a Lend program nem minősülne értékpapírnak, hiszen a felhasználók nem befektetnének a programba, hanem szimplán lehetővé tennék a Coinbase-nek, hogy kriptoeszközeik segítségével hitelezési tevékenységet végezzenek, ezért cserébe pedig kamatokhoz jutnának. Elmondása szerint a Coinbase az SEC minden információ igénylő kérését teljesítette és teljes mértékben együttműködött a júniusban elindult vizsgálat folyamán is.

Ennek ellenére a vállalat szeptember 1-jén kapott egy Wells-közleményt (levél, amiben a szabályozók általában arról értesítenek egyes egyéneket és vállalatokat, hogy a felügyelet által elvégzett vizsgálatok során jogsértéseket fedeztek fel), amiben a fent részletezett figyelmeztetést fejtették ki bővebben. A szolgáltatás bevezetését a Coinbase egyelőre októberre halasztotta, de további csúszások esetén sem lesz ok a meglepetésre.

A Coinbase CEO-ja, Brian Armstrong a Twitteren kommentálta a szabályozó “alaptalan viselkedését” és kritizálta az SEC-t, amiért a hitelezést lehetővé tévő megoldást értékpapírnak minősítették. A vállalatvezető kiemelte, hogy számos egyéb kriptotőzsde rendelkezik hasonló szolgáltatással.

A történtek után kérdéses, hogy elindulhat-e valaha a program és vállalja-e az azzal járó súlyos következményeket a vállalat. A Coinbase ugyanis egyértelműen a pénzügyi rendszer korlátait szerette volna kijátszani azzal, hogy a dollárnak gyakorlatilag teljesen megfeleltethető USD Coin után jelentős, 4%-os kamatot kínálna a felhasználóknak. Ez érthetően nem nyerte el a tőzsdefelügyelet tetszését, hiszen a 4% a jelenlegi piaci körülmények között kiemelkedően magas rátának minősül, így szignifikáns lett volna a USD Coin mögé áthelyezett tőke volumene a dollár kárára.

Forrás: Fintech Futures

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.