Eseménydús órát produkált a Litecoin hétfőn

A Litecoin árfolyama hétfőn 15 perc alatt ugrott több, mint 30%-ot 175 dollárról 233 dollárra. Az ezt követő 45 percben viszont vissza is esett 180 dollár alá, egy 20% körüli eséssel a csúcshoz képest. Mindez egy hamis sajtóközlemény hatása.

A GlobeNewswire egy nemzetközileg elismert, megbízható forrás sajtóközlemények tekintetében. Hétfőn a Walmart egyik bejelentését tették közzé arról, hogy áruházaikban hamarosan már Litecoinnal is lehet fizetni. Legalábbis ezt hitték.

A sajtóközlemény egy teljesen hamis hír volt, ami nem a Walmart hivatalos csatornáihoz köthető weboldalról és e-mail címről jutott a GlobeNewswire-höz. Viszont amíg erre rájöttek az emberek, már a Reuters, a Coindesk és számtalan másik portál is közölte a „hírt”. Az sem segített, hogy a Litecoin Association egyik alkalmazottja lelkesen megosztotta mindezt a kriptovaluta hivatalos Twitter fiókjából. Így pedig özönlöttek is a befektetők Litecoint venni, egészen addig amíg a GlobeNewswire le nem szedte a közleményt és kiderült, hogy semmi sem igaz belőle.

A kriptovaluták szofisztikált és kevésbé kitervelt csalásokkal teli világában egyedinek mondható ez az eset. Mindenesetre a befektetők most már ilyen jellegű csalásokra is figyelni fognak. Emellett tovább erősödik a számtalanszor ismételt ajánlás: kriptovalutákba csak körültekintően, az óriási kockázat figyelembevételével szabad befektetni.

Forrás: Coindesk

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.