Hatalmas tőkebevonáson van túl a Varo Bank

Amerika egyik legnépszerűbb neobankja és digitális hitelezője, a Varo Bank a napokban lezárt egy 510 millió dolláros tőkebevonási kört. A fordulót a Lone Pine Capital vezette további kockázatitőke-vállalatok részvétele mellett. 

Szakértők szerint a jelentős tőkeemelésbe az is belejátszott, hogy tavaly a Varo lett az első olyan, végfelhasználókat kiszolgáló amerikai fintech, amely teljes körű, nemzeti szintű banki engedélyt szerzett. Ez lehetővé teszi számukra, hogy minden pénzügyi szolgáltatást, ami a szövetségi betétbiztosítás alá tartozik, közvetlenül kínáljanak ügyfeleiknek. A fejlemény a jelek szerint a befektetők szemében is pozitív hatást gyakorolt a vállalat jövőbeli kilátásaira. 

A tavaly szeptemberi engedélyszerzés óta a vállalatnál megnyitott számlák száma megduplázódott és elérte a 4 milliót, emellett a munkavállalók száma szintén megkétszereződött, míg a bevételek triplájukra növekedtek. A termékpaletta is bővült, megjelentek többek között a rövid lejáratú hitelek, a cashback jutalmak és hamarosan egy hitelképesség növelésére alkalmas hitelkártya megoldást is piacra dobnak a már meglévő megtakarítási és hitelezési megoldások mellett. 

Colin Walsh, a Varo Bank társalapítója úgy fogalmazott: “Eljött az idő, hogy a fintechek szolgáltatásainak legjavát elhozzuk a szabályozott pénzügyi rendszerbe és egy teljességgel új típusú bankot hozzunk létre: olyat, ahol az ügyfeleknek nem kell többé választaniuk a szofisztikált digitális élmények és a megbízható banki partnerek között. A mostani tőkeinjekció révén gyorsabban érhetjük majd el céljainkat, vagyis azt, hogy egy nyereséges, újszerű és fenntartható vállalkozássá váljunk, amely ügyfelek millióinak teszi lehetővé a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést.”

A neobankok egyébként eddig igencsak erős évet mondhatnak magukénak az Egyesült Államokban. A piacvezető Chime augusztusban hajtott végre egy 750 millió dolláros tőkebevonást, hamarosan pedig a tőzsdére is kikerülhetnek részvényeik. Hasonló tervekről lehetett hallani az Aspiration kapcsán is, a zöld neobank ugyanis 2,6 milliárd dolláros vállalatérték mellett jutna tőzsdére szintén minél előbb. Ügyfélszámot tekintve a Varo Bank jelenlegi legnagyobb riválisa, a Current pedig még tavasszal zárt le egy jelentős tőkebevonást, így alighanem ők is ambiciózus terveket dédelgetnek a jövőt illetően. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.