Tőzsdére készül a fenntartható digitális bank, az Aspiration

Az Aspiration amerikai neobank, amely egyike a pénzügyi szektor kevés valóban fenntartható és szociálisan elkötelezett szereplőinek hamarosan tőzsdére lép, derül ki a vállalat közleményéből. 

A tőzsdére lépést egy speciális rendeltetésű akvizíciós céggel, az InterPrivate III Financial Partners-szel való összeolvadás útján fogják megvalósítani. Az egyre népszerűbb speciális rendeltetésű akvizíciós cégek fedőcégként halmoznak fel pénzforrásokat egy IPO keretein belül, majd ezt követően egyesülnek egy privát céggel, így annak részvényeivel már azonnal kereskedni lehet a tőzsdén.  A vállalat várhatóan 2,3 milliárd dolláros értékeltségre tehet szert a bevezetéskor. Az Aspiration részvényeivel a New York-i Értéktőzsdén lehet majd kereskedi az ‘ASP’ ticker alatt.A tőzsdei bevezetés várhatóan több, mint 400 millió dollár friss tőkéhez juttatja majd a vállalatot. 

Az Aspiration banki szolgáltatásokat, hitelkártyákat és befektetési termékeket kínál ügyfeleinek. A fenntarthatóságot biztosítandó, az ügyfelek betétjeivel egyáltalán nem végeznek hitelezési tevékenységet fosszilis üzemanyagokat kitermelő vállalatok irányába. Emellett az ügyfelek minden kártyás vásárlása után az Aspiration elültet egy fát a nevükben, valamint a vállalati és lakossági ügyfelek egyaránt megtekinthetik saját ‘Planet & People’ pontszámukat, amely a vásárlásaik környezetre gyakorolt hatása szerint értékeli őket. A pontszám hasznos segítséget nyújt a klienseknek fogyasztói döntéseik hatékonyabbá tételében, ezt hivatott elősegíteni a vállalat cashback programja is, amely jelentős kedvezményeket tesz számukra elérhetővé számos igazoltan fenntartható kereskedőnél. 

A vállalat – amelybe többek között Robert Downey Jr. és Leonardo DiCaprio is befektetett – 2015-ös indulása óta 5 millió ügyfelet halmozott fel, 2021 júniusi adatok alapján pedig 100 millió dollár feletti bevételre számíthatnak 2021-ben.  

Andrei Cherny, az Aspiration CEO-ja azt mondta: “Az Aspiration elkötelezett a klímaválság elleni harc mellett. Segítjük az embereket és vállalatokat abban, hogy könnyen és automatikusan tehessék fenntarthatóvá mindennapi tevékenységeiket, legyen szó költésekről, megtakarításokról, vagy épp az ügyfelekkel való kapcsolattartásról. A fenntarthatóságra való átállás valószínűleg az ember történetének legnagyobb és leggyorsabb paradigmaváltása lesz, az Aspiration pedig az egyének és vállalatok életében egyaránt központi szerepet tölt be a transzformáció elősegítésével.”

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.