Saját kriptoindexet indított a magyar BlockBen

A magyar tulajdonú BlockBen elindította saját kriptoindex szolgáltatását BlockBen Index Token, röviden BIT néven. A BIT technológiai alapjait a vállalat blokklánc fejlesztései szolgáltatják, míg az index értékét egy kriptovaluta portfólió biztosítja. A BIT portfólió 75 százaléka a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovalutákból áll, 10-10 százaléka saját fejlesztésekből, a fennmaradó 5 százaléka pedig olyan kevésbé ismert kriptovalutákból, amelyek a BlockBen saját elemzései alapján nagy potenciállal rendelkeznek.

A BlockBen egy Észtországban bejegyzett, de magyar tulajdonosi körrel rendelkező fintech. 2017 óta foglalkoznak blokklánc alapú termékek fejlesztésével és virtuális eszközök kereskedelmével. Termékeikkel 2018-ban megnyerték az év innovációs terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, 2019-ben pedig bekerültek a magyar FinTechShow 10 legizgalmasabb pénzügyi újdonsága közé. Ezen termékek között található arany által biztosított virtuális zseton, mint a BlockNoteX (BNOX), valamint biztonságos kriptovaluta tárolást nyújtó tárca szolgáltatás, mint a BlockBenPay Wallet. A most bevezetett BIT-et részben azért fejlesztették ki, hogy szélesebb körben is elérhetővé tegyék a kriptovaluta befektetéseket egy szakértők által kezelt index formájában. Az index 20 különböző eszközből áll össze, amiket hetente újraértékelnek a hagyományos pénzügyi világban használt Russell Index segítségével. A blokklánc alapokkal magasfokú átláthatóságot kínálnak, míg a tárca szolgáltatásukkal biztonságos tárolást 30 millió dolláros értékhatárig.

A kriptovaluta befektetések előnyeit empirikus tanulmányok is alátámasztják. Mivel a kriptovaluták és a hagyományos pénzügyi piacok árfolyammozgásai között nincs nagy korreláció, a kriptovalutákra portfólió diverzifikációs eszközökként is tekinthetünk. Magas hozamukkal párosítva egy bizonyos szintig jelentős kockázati/megtérülési hatékonyságnövelést lehet elérni azzal, ha egy portfólió kis része kriptovalutáknak van elkülönítve. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kriptovaluták kockázata jelentősen magasabb a hagyományos pénzügyi instrumentumokénál, így az önálló befektetések csak tapasztalt és tájékozott befektetőknek ajánlottak.

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.