Újabb szaúd-arábiai fintech sikersztori van alakulóban

Szaúd-Arábia egyre nyitottabb és befogadóbb a fintechekkel és startupokkal szemben, erről már a tavalyi évben is írtunk, valamint beszélgettünk a Fintech Világa podcast egyik adásában. Ez a nyitottság egyre több fintech számára eredményezett markáns növekedést, így mára bőven találni izgalmas vállalatokat a még épp csak éledező ökoszisztémában. Tavaly tavasszal írtunk a 110 millió dolláros tőkebevonást lezáró Tamaráról, amely az ország első BNPL szolgáltatójaként indult rendkívül gyors növekedésnek. A Tamara után itt egy újabb nagy hír, a Lean legutóbbi tőkeemelése. 

A Lean egy szaúdi fintech, melynek alapítói között megtalálható a királyság korábbi olajügyi miniszterének, Khalid Al-Falih-nak a fia is. A vállalat a napokban véglegesített egy 33 millió dolláros Series A tőkebevonási kört, amit az egyik legismertebb fintech kockázatitőke alap, a Sequoia Capital indiai alapja vezetett. 

A Leant 2019-ben alapította Hisham Al-Falih, Ashu Gupta és Aditya Sarkar. A vállalat egy open banking platformmal rendelkezik, ami lehetővé teszi a pénzügyi szereplőknek, hogy ügyfeleik jóváhagyásának birtokában elérjék a kliensek banki adatait és tranzakciókat kezdeményezzenek a nevükben. A Lean szoftverét számos pénzügyi szereplő használja a régióban, akik olyan különböző területekről érkeznek, mint a kriptovaluták, befektetések, vagy épp nemzetközi utalások.

A szaúd-arábiai uralkodók az open banking előremozdítását is fontos célként tűzték ki a Saudi Vision Project keretein belül, melynek célja, hogy 2030-ra minden szempontból egy innovatív, digitalizált közeggé tegye az országot. A projekt egyik fontos vállalása a pénzügyi szektorbeli innováció aktív támogatása, így a Lean vastagon profitálhat ebből a nyitottságból a továbbiakban is. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.