A Fintech Világa mai adásában Suppan Márton és Érczfalvi András a fintechek és a digitális bankok szaúd-arábiai megjelenéséről beszélgetnek. Az arab ország a Saudi Vision projekt megalkotásával készül 2030-ra, céljuk az, hogy az ország innovatívabbá és globális szinten is vonzóbbá váljon. Ebből az átfogó stratégiából természetesen a pénzügyi szektor sem maradhatott ki, ez szolgáltatja a mai adás témáját.

Szaúd-Arábia központi bankja nemrégiben kibocsátott két digitális banki engedélyt, de a fintechek is feljövőben vannak az országban, ezt az elmúlt időszak 16 újabb fizetési szolgáltatói engedélye is igazolja. A pénzügyi szektor digitalizációjával az ország egyik legfőbb célja, hogy a készpénzes fizetések helyét a lehető legjobban átvegyék a bankkártyás fizetések, valamint az egyéb innovatív fizetési módok. Az azonnali fizetési rendszer létrehozása szintén prioritásnak számít egyébként Szaúd-Arábiában.

A pénzügyi innovációt érintő tervek része még az open banking protokollok bevezetése 2022 elején, egy kkv-kra szakosodott fejlesztési bank létrehozása, valamint egy új, azonnali fizetési rendszer megalkotása az IBM-mel és a Mastercarddal közösen.