A FaZe Clan felfüggesztette azokat a játékosokat, akik állítólag részt vettek crypto pump-and-dump csalásban

Az egyre növekvő e-sportokért rajongók táborát is elérte a crypto láz. A rajongók jellemzően fiatalok, ebből adódóan nem minden esetben tudják megfelelően mérlegelni a követett sportolóktól érkező befolyást. Csakúgy mint a crypto influencer nagyágyú Elon Musk, a kisebb influencereknek is komoly befolyása – és felelőssége – van abban, hogy milyen pénzügyi üzenetet továbbítanak a követőik felé, főleg akkor, ha azok fiatalok.

Egy ilyen befolyással történő üzérkedésből lett most botrány, ugyanis a több, mint 11 millió követővel rendelkező FaZe Clan játékosai a gyanú szerint pump-and-dump csalásban vettek részt. A pump-and-dump lényege, hogy a nagy közösségi média eléréssel rendelkező fél alacsony értékeltség mellett vásárol egy adott crypto valutát, majd befolyásán keresztül felnyomja annak az árát és a csúcson kiszáll.

A Decrypt hozta le, hogy a FaZe négy játékost megbüntetett a Save the Kids néven futó kriptovaluta projekt pump-and-dump-jáért. 

Az e-sport csapat felfüggesztette Jarvist, Nikan-t és Teeqót, és véglegesen eltávolította Kayt a szervezetből.

A játékosok a közelmúltban népszerűsítették a Save the Kids (KIDS) kriptovaluta projektet, amely egy jótékonysági kezdeményezésként indult. A kriptovaluta weboldala, amely jelenleg nem elérhető, azt állította, hogy a projekt minden tranzakciós díj 1%-át (a tranzakciós díj ebben az esetben a tranzakció összegének 3%-a) egy jótékonysági Binance számla számára ajánlja fel. A projekt egy gyermekeket segítő jótékonysági alapítvány javát szolgálta volna, ezzel szemben az influencerek azt állították, hogy minden befektető hasznot húzna az kriptovaluta növekvő használatából.

Miután a projekt június elején elstartolt, a KIDS coin ára csaknem 90%-kal esett vissza mindössze három nap alatt, ami azt sugallja, hogy a fejlesztők az e-sport influencerek jelentős elérését használták a kriptovaluta értékének növelésére, mielőtt eladták és kihúzták a szőnyeget a befektetők alól.

A FaZe Clan 2010-ben alakult, az utóbbi években a hatalmas népszerűségnek örvendett, részben a Fortnite térnyerése és az e-sport ipar általános növekedése miatt. Decemberben a Forbes a FaZe Clan-t nevezte meg a negyedik legértékesebb esport szervezetként, becsült értéke 305 millió dollár, ami 27%-os növekedést jelent az előző évi becsléshez képest.

Forrás: Coindesk

Seres Krisztián

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.