Iránymutatás az ESG útvesztőjében

A CaixaBank mostantól környezeti, társadalmi és (vállalat)vezetési tanácsadással is segíti vállalati és intézményi ügyfeleit. A szolgáltatások főleg a fenntartható stratégiák elemzésére és kidolgozására fognak kitérni, segítve a megfelelő ESG reputáció kialakítását.

A tanácsadás során a CaixaBank igyekszik népszerűsíteni a karbonsemlegességre való átállást, valamint rövid- és hosszútávú fenntarthatósági célok definiálását. A párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok lesznek mérvadók, így hiteles sztenderdeknek megfelelően kerülnek kialakításra a tanácsadói anyagok.

A bank három területen fogja elemezni ügyfelei ESG teljesítményét. A személyre szabott elemzés alapján az ügyfelek jobban megismerhetik jelenlegi pozíciójukat és kilátásaikat iparágukban, ezen adatok alapján pedig egy akcióterveket kapnak konkrét javaslatokkal.

Az első területen az ügyfelek meglévő fenntarthatósági stratégiái és elkötelezettségeik kerülnek terítékre a párizsi klímaegyezmény céljainak való megfelelésük mellett. A második területen külső ESG ügynökségek és értékelések alapján bírálják el a tanácsadók az ügyfelek pozícióját meglévő piacaikon és azokon a piacokon, ahova belépnének a jövőben. Az utolsó fázisban az ügyfelek finanszírozási döntéseiben ellenőrzik az ESG kritériumok jelenlétét, valamint beépítésük lehetőségeit.

A bankszektor már többször is bizonyította, hogy képes irányt mutatni ügyfeleinek a fenntarthatóbb működés kialakításában. Ez a szerepvállalás adott a bankok tevékenységéből és befolyásából, ugyanis rengeteg vállalatot el tudnak érni, amelyek összesen nagyobb változást tudnak előidézni károsanyag-kibocsátási és környezetvédelmi szempontból, mint a lakosság magában.

A hazai pénzügyi szektorból is vannak pozitív példák, mint például karbonsemleges működési vállalások. A Gránit Bank novemberben a világ egyik első bankja volt, amely bevezette a Mastercard Carbon Calculator névre hallgató karbonkövetési szolgáltatását. Azonban az áttörő vállalati megoldások még hiányoznak. Remélhetőleg a hazai szereplők példát vesznek a CaixaBankéhoz hasonló kezdeményezésekről.

A cikk a Simplon Marketplace Kft. közreműködésével, a Spanish-Hungarian Fintech Bridge spanyol-magyar együttműködési program támogatásával jelent meg. A programot a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.