Karbonkalkulátor a Gránit Banknál

Hazánkban elsőként, a világon pedig az elsők között kínálja ügyfeleinek mobilbankján keresztül a Mastercard Carbon Calculator névre hallgató karbonkövetési megoldást a Gránit Bank. Mindezt közös sajtóközleményben jelentették be a felek, amelyből kiderül, hogy a bank által Öko Kalkulátor névre keresztelt funkció november 15-e óta már elérhető a klienseknek. A cél, hogy a karbonkalkulátor segítségével az ügyfelek pontosabban átlássák költéseik környezetre gyakorolt hatását, majd ennek segítségével környezetbarátabb és tudatosabb fogyasztói döntéseket hozzanak.

A megoldást (amelyről korábban már részletesen írtunk itt) a Doconomy svéd Software-as-a-Service szolgáltatóval közösen dolgozták ki. Alapját a Doconomy karbon adatbázisa, az Åland Index képezte, melynek segítségével pontos becslések alkothatók az egyes tranzakciókhoz köthető emissziók mértékéről. A tranzakció alapú szén-dioxid mérés előnye, hogy a felhasználók nem csupán összesítést kapnak karbonlábnyomukról, hanem áttekinthetik annak összetételét tranzakciókra, vagy akár kategóriákra bontva is, így pedig hasznos konzekvenciákat vonhatnak le saját költéseikkel kapcsolatban. 

Közleményükben a vállalatok kiemelték, hogy a Gránit Bank, mint hazánk leginkább digitálisan nyitott bankja már eddig is sokat tett a környezetért az online ügyintézés lehetővé tételével és ösztönzésével, hiszen ezáltal az ügyfelek jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátást és papírhulladék termelést tudtak elkerülni már eddig is, a mostani bejelentés pedig ezt a vonalat szeretné erősíteni a bank részéről. Jendrolovics Péter, a Gránit Bank ügyvezető igazgatója és lakossági üzletágának vezetője szerint zöld forradalom zajlik a pénzügyekben, amit a Mastercard Carbon Calculator tesz leginkább lehetővé.

Forrás: Sajtóközlemény

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.