A digitális bankok és a fintechek kora jöhet Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábia két digitális banki engedélyt állított ki nemrég új pénzügyi szolgáltatóknak az országban. A lépés része annak a törekvésnek, hogy az ország a Saudi Vision 2030 projekt keretein belül elősegítse a pénzügyi innováció fejlődését, valamint diverzifikálja az ország exportjait és globális vonzerejét. A pénzügyi innovációt érintő tervek része az open banking protokollok bevezetése 2022 elején, egy kkv-kra szakosodott fejlesztési bank létrehozása, valamint egy új, azonnali fizetési rendszer megalkotása az IBM-mel és a Mastercarddal közösen.

Az első engedélyezett cég az STC Pay, melyet a királyság legnagyobb mobilszolgáltatója, a Saudi Telecom alapított még 2018-ban. A vállalat most egy digitális bankká válik majd nagyjából 667 millió dollár tőkével, a továbbiakban pedig STC Bank néven folytatja működését. Az STC jelenleg lehetővé teszi felhasználóinak, hogy szolgáltatásokért fizessenek, befizessék számláikat, pénzt osszanak meg egymással, valamint a Western Unionnal való együttműködésnek köszönhetően pénzt is utalhatnak világszerte. A Saudi Telecom a vállalat 85%-át tulajdonolja, most pedig további 213 millió dollárt pumpálnak az új bankba.

A második cég egy még meg nem nevezett digitális bank, amely az Abdulrahman Saad Al Rashid & Sons (ARTAR) ingatlancég fennhatósága alá tartozik. Az új bank 400 millió dollár befizetett alaptőkével fog elindulni.

A szaúd-arábiai központi bank (SAMA) egy közleményben azt is bejelentette, hogy az elmúlt időben újabb 16 fintech cégnek adott engedélyt fizetési szolgáltatások nyújtására. További 32 fintech pedig a királyság szabályozói homokozójában tesztel új termékeket.

Forrás: Fintech Futures

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.