Buy-now-pay-later: ez csak a kezdet?

Sikert sikerre halmoztak az utóbbi években a BNPL vállalatok, hihetetlen mennyiségű tőkét és több tíz millió ügyfelet vonzva magukhoz. A becsült cégértékek is hatalmasat nőttek, elég csak a Klarna 45,6 milliárd dolláros értékelésére gondolni. Mindez azonban csak a kezdet, az egész iparág még csak a növekedés első fázisában tart Alex Marsh, a Klarna Egyesült Királyságért felelős vezetője szerint. 

Marsh az Altfi fintech hírportál által szervezett Pénzügyi Fesztivál rendezvénysorozat keretein belül megvalósult panelbeszélgetésen osztotta meg az iparág előtt álló kihívásokról és úgy általában a jövőről a gondolatait. Beszélgető partnere a Curve Credit vezetője, Paul Harald és az Altfi szerkesztője, Daniel Lanyon voltak. A Curve Credit a BNPL fizetéshez nagyon hasonló konstrukcióban kínál részletfizetési lehetőséget a felhasználóinak, akik a vásárlás pillanatában dönthetnek úgy, hogy az adott tranzakcióra hitelt vesznek fel, amit aztán több részletben fizethetnek vissza.

A BNPL szolgáltatás a leggyorsabban növekvő fizetési mód volt az utóbbi két évben az Egyesült Királyságban a Worldpay kutatása alapján, de még így is csak a fogyasztói hitelek 1 százalékát teszik ki az így lebonyolított fizetések, mutat rá Marsh a terület növekedési potenciáljára. „Bár 15 millió brit már használta a Klarnát, még mindig csak egy kezdeti szakaszban járunk. Óriási tartalék van még a BNPL-ben, ha annak népszerűségét nézzük.”. A kereslet növekedésének azonban gátat szabhat az iparág levegőben lógó szabályozása, ami sokak szerint jelentős szigorítás előtt áll. A szigorításnak ugyanis költségnövelő és elfogadás szűkítő hatása lehet, ami csökkenti a fizetési logika versenyelőnyét a többi hiteltermékkel szemben. 

A két szakértő egyetértett abban, hogy az Open Banking további lökést adhat a területnek, és sokat javíthat a jelenlegi szolgáltatásokon, azonban míg Marsh szerint bizonytalan, hogy a felhasználók hajlandóak lesznek-e hozzáférést adni a részletes pénzügyi adataikhoz, addig beszélgetőpartnere elárulta, hogy a Curve kvázi a teljes hitelezési tevékenységében felhasználja majd a technológiát. „A lehető legnagyobb bizonyossággal szeretnénk tudni, hogy az ügyfelünk, aki különböző hiteleket vesz fel nálunk, képes lesz-e fizetni a törlesztőket.” – mondta Harald. 

Marsh szerint az Open Banking felhasználhatóságának kulcskérdése az lesz, hogy meg tudják-e győzni a felhasználókat arról, hogy megosszák velük a pénzügyi adataikat. Különösen a kisebb összegű tranzakciók esetében lesz ez kihívás, ahol nagyobb eséllyel merül fel a kérdés a vásárlóban, hogy az adott összeg mellett megéri-e érzékeny adatokat átadnia egy harmadik félnek.

Forrás: Altfi

Görög Szabolcs

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.