Rendőri túlkapás áldozata lett egy cégalapító

Háza mellett lőtte le egy rendőr Rajan Moonesinghe-t, az inKind színesbőrű társalapítóját. Még november 15-én történt a tragédia, azonban csak mostanra körvonalazódtak a körülmények.

A fintech szektor bűnügyi híreit jellemzően pénzügyi csalások adják. Novemberben azonban egy nagyon szomorú eset következett be. Moonesinghe egy Srí Lanka-i származású amerikai üzletember volt. Testvérével együtt egy fintech cég, az inKind társalapítója volt. Éppen egy kéthetes utazásról tért vissza austini otthonába, amikor észrevette, hogy nincs minden a helyén.

Az inKind egyfajta közvetítő szerepet tölt be éttermek és vendégek között. Lényegében megelőlegezi a vendégek fogyasztását az éttermekben: nagy mennyiségű ételt és italt fizet ki előre, amelyet kreditek formájában ad el a vendégeknek.

A gazdag környéken elszaporodtak a betörések, ezért Moonesinghe joggal gondolhatta, hogy rablók lehetnek a házban. Még hetekkel korábban vásárolt is egy gépfegyvert, pont ehhez nyúlt, amikor biztosra akart menni, hogy nincs senki a környéken.

A félreértések elkerülése végett előre elmagyarázta a helyzetet szomszédjainak. Meglehet, hogy volt munkatársa szavai is ott motoszkáltak a fejében:

Kétség esetén egy barna férfi egy nagy fegyverrel nem kap kedvező döntést.

Miután elővette fegyverét, kinyitotta a ház ajtaját és távozásra szólított fel bárkit, aki bent lehet. Egy lövést is megeresztett a házon belülre. Ekkor az egyik szomszéd biztonsági őre értesítette a rendőrséget.

A beszámolók szerint a rendőrök meg is érkeztek, majd megkülönböztető jelzések és bárminemű felszólítás nélkül lelőtték Moonesinghe-t. Mindezt egy környékbeli kamera is felvette. Bár utána próbálták életben tartani, súlyos sérülései miatt a kórházban elhunyt.

Óriásit hibáztak a rendőrök

A rendőrség az egész helyzetet zavarosan kommunikálta. Az első sajtótájékoztatón egy fehér férfiről beszéltek. Moonesinghe családja éppen ezért napokig bizakodó volt, annak ellenlre, hogy sokáig nem érték el rokonukat. Később aztán kiderült, hogy mégis egy színesbőrű férfi volt az áldozat. A rendőrség belső vizsgálatot indított és ideiglenes felfüggesztette a vétkes rendőrt.

Rajan Moonesinghe testvére, Johann részben magát is okolja a történtek miatt. Ő kezdeményezte ugyanis, hogy az inKindot telepítsék át Austinba Washington D.C. helyett a kedvező adózás miatt.

Nyilvánvaló, hogy a lövöldözés nem az én hibám volt, de nem hiszem, hogy ez máshol megtörtént volna. […] Ami igazán elszomorít, az az, hogy startupot vezetni nagyon-nagyon nehéz feladat, és Raj évekig keményen dolgozott érte. És most, hogy a cég halmozza a sikereket, ő nincs itt, hogy ezt élvezze.

(Forrás: TechCrunch)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.