Volt barátnője is a csalással vádolt milliárdos ellen vallott

Minden héten érkeznek új hírek az FTX-botránnyal kapcsolatban. Sam Bankman-Fried és vezetősége már nem posztol gondtalanul a közösségi médián. Több érintett a bíróságon is megjelent és igazán érdekes dolgok kerültek ki a vallomásokból.

Az FTX-botrányról több cikkben is beszámoltunk. Újonnan Caroline Ellison, az Alameda Research volt vezérigazgatója, és Sam Bankman-Fried állítólagos volt élettársa jelent meg a bíróságon. A vád szerint vezetése alatt rengeteg pénzt vezettek az Alameda Research-be az FTX ügyfeleinek vagyonából. Sokak meglepetésére beismerő vallomást tett.

Ellison bevallotta, hogy több társával – köztük Sam Bankman-Frieddel – együtt tudatosan loptak el több milliárd dollárnyi ügyfél vagyont az FTX-ről. Elmondta, hogy az Alameda Research-nek lényegében korlátlan hitelkerete volt az FTX-nél, és tudta, hogy egy ponton a kriptotőzsde felhasználóinak pénzéhez is hozzá kell nyúlni. A cégek közötti szoros kapcsolatot mindkét fel szándékosan elfedte a befektetők és az ügyfelek elől is.

Rekord döntő óvadék

Amikor legutoljára beszámoltunk Sam Bankman-Friedről, még a Bahama-szigeteken volt őrizetben. Utána gyorsan beleegyezett a kiadatásába és hamar az Egyesült Államokban találta magát. A bíróság előtt azonban január 3-áig nem kell megjelennie, ugyanis ügyében elfogadták az ország egyik legmagasabb összegű, tárgyalás előtti óvadékát.

Az óvadék összesen 250 millió dollár értékű, de ezt nem kellett teljes egészében kifizetni. Fedezetként Bankman-Fried szüleinek Palo Altó-i házában egyezett meg a vádlott és az ügyészség. A tárgyalásig a volt vállalatvezetőnek nagyon szigorú feltételek mellett kell háziőrizetben maradnia.

Az FTX tokenjét is vizsgálják

“Az FTX natív tokenjét, az FTT-t befektetési szerződésként értékesítették, ami ezáltal értékpapírnak minősül” – áll az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet december 21-én benyújtott panaszában, ami minden bizonnyal jelentős hatással lesz az egész kriptopiacra.

Ha az FTX platformon történő kereskedés iránti érdeklődés növekszik, az FTT token iránti kereslet is növekedni fog. Ezáltal az FTT bármilyen áremelkedése kedvezne a token birtokosainak. A tokenek FTX-hez köthető nagymértékű allokációja arra ösztönözte a vezetőséget, hogy minél több felhasználót vonzanak be a platformra, ezáltal is növelve az FTT kereskedési árát.

– írta a SEC az FTX társalapítója, Gary Wang és az Alameda Research korábbi vezérigazgatója, Caroline Ellison ellen benyújtott panaszlevelében.

A panaszban kiemelte, hogy az FTX a tokenértékesítésből származó bevételt az FTX fejlesztésének, marketingjének, üzleti tevékenységének és növekedésének finanszírozására fogja felhasználni, miközben olyan nyelvezetet használ, amely hangsúlyozza, hogy az FTT egy “befektetés”, amely profitpotenciállal rendelkezik.

Az FTT “buy-and-burn” programját is megemlítették. Ez a módszer – amelyet sok más tőzsdei token is alkalmaz – a részvény-visszavásárláshoz hasonlít. Ilyenkor a cég visszavásárolja a saját tokenjét és “elégeti”, így növelve annak értékét. Ellison és Wang mindketten bűnösnek vallották magukat az ellenük felhozott vádakban. Mindkettőjüket az igazságügyi minisztérium és az árutőzsdei határidős ügyletek kereskedelmével foglalkozó bizottság (CFTC) is vádolja az FTX-nél, illetve az Alamedánál tanúsított magatartásukkal kapcsolatban.

A többi tőzsdei token ára a jelek szerint nem mozdul a hírre. A Binance BNB tokenjének árfolyama a hír megjelenése után 0,17%-kal csökkent a CoinDesk adatai szerint. A Huobi HT tokenje 2%-kal 5,29 dollárra esett, míg az OKX OKB tokenje 1,3%-kal 22,82 dollárra emelkedett.

(Forrás: CNN, CNBC, CoinDesk)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.