A digitalizációra fogad a világ egyik legnagyobb bankja

Egy kisebb ország GDP-jét, évi mintegy 12 milliárd dollárt fektet IT és digitális fejlesztésekbe a JPMorgan Chase. A világ egyik legnagyobb bankja éppen 2000 fejlesztő felvételét tervezi, miközben az ágazatban folytatódnak a leépítések. A Trend FM-en futó Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a fintech világ legfontosabb híreit hozták el.

A legnagyobb amerikai bank már eddig is szorosan követte a fintech és technológiai fejleményeket. A JPMorgan aktív a blockchain szférában és lakossági bankját, a Chase-t teljesen digitálisan indította el az Egyesült Királyságban. A bank a feltörekvő technológiák és az átalakuló pénzügyi piac éllovasa és diszruptora szeretne lenni, nem pedig a trendeket megkésve követő inkumbens. Ennek érdekében az év elején 12 milliárd dollárt különítettek el IT-költségekre. A bank állítása szerint jelenleg 50 ezer technológiai feladatokkal foglalkozó alkalmazottjuk van. Amíg a pénzügyi és fintech szektorban világszerte leépítések zajlanak, a JPMorgan Chase további 2000 fejlesztő felvételét tervezi.

Mindenki felismerte a reakció fontosságát

Nem gyakori, de nem is példátlan egy klasszikus pénzintézet nagyszabású digitális fejlesztése. Ahogyan nemrég beszámoltunk róla, a Goldman Sachs fintech platformmá szeretne válni. Egy ilyen nagyszabású átalakulás nagy potenciált, de jelentős kockázatot is tartogat – a Fintech Világából kiderül, hogy milyen kihívások várnak a digitalizálódó nagybankokra és a JPMorgan Chasere.

Miközben a hagyományos nagybankok a digitalizációs lehetőségeiket aknázzák ki, folytatódik a fintech szektor leépítéseinek jelensége. A délkelet-ázsiai fintech unikornis, a Xendit néhány hónappal 300 millió dolláros befektetési köre után bejelentette, hogy elbocsátja alkalmazottainak öt százalékát. Ez már a sokadik leépítésekről szóló hír az elmúlt hónapokban.

Szeretik a zöldet a befektetők

A borús fintech hírek zöld színfoltja, hogy a megszokottnál több környezetet segítő startup került fel az egyik legnépszerűbb közösségi finanszírozási platformra, a Crowdcube-ra. Az érdeklődők itt már pár száz forinttal is támogathatnak ötletes zöld kezdeményezéseket. A Cleaner Seas Group saját fejlesztésű speciális mosógép szűrője például a becslések szerint háztartásonként évi 91 millió mikroműanyag rost élővizekbe jutását akadályozná meg. A Fintech Világában a mindennapok környezettudatos vásárlási döntéseit támogató applikációról, a Shop Greenr-ről és dízel buszok környezetkímélő átalakítását végző Kleanbus-ról is szó esett.

A műsor zárásaként blockchain technológia és kripto eszközök biztonságosságáról beszélgetett a Peak szakértője a közelmúlt egyik legjelentősebb kriptoheckje kapcsán. Nemrég mintegy 570 millió dollár értékű BNB tokent loptak el a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjén, a Binance rendszerében.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.