Több száz millió dollárt loptak el a világ legnagyobb kriptotőzsdéjén

A Binance kriptopénz-tőzsde ideiglenesen felfüggesztette blokklánc-hálózatát, miután hackerek körülbelül 570 millió dollár értékű BNB-tokent loptak el.

A kereskedés volumenét tekintve a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance csütörtök este jelentette be, hogy közel 2 millió BNB-tokent loptak el a hálózatáról. Ez akkori árfolyamon mintegy 570 millió dollárt (körülbelül 250 milliárd forintot) ért.

A tőzsde közlése szerint egy cross-chain hidat vettek célba a hackerek: a BNB Chainen keresztül tudták leszedni a BNB-tokeneket a hálózatról. Ezek a cross-chain hidak olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik a tokenek átvitelét az egyik blokkláncról a másikra. A BNB Chaint még 2019-ben Binance Chain néven fejlesztették ki: más blokkláncokhoz hasonlóan ennek is van egy natív tokenje (BNB), amellyel lehet kereskedni.

„Extra BNB-ket eredményezett a BSC Token Hub nevű cross-chain hídon végrehajtott támadás. Megkértünk minden validálót, hogy ideiglenesen függessze fel a BSC-t”

– idézi a CNBC Changpeng Zhao vezérigazgatót.

A Binance első embere hozzátette, hogy a problémát már elhárították, és a felhasználók pénzeszközei biztonságban vannak. Azóta a BNB Chain is újraindult.

A kriptoakademia.com cikke szerint a több száz millió dolláros lopással megszerzett tokenek nagy része, körülbelül 85 százaléka jelenleg is a BNB láncon van és a leállás miatt mozdíthatatlan volt. Ugyanakkor a fennmaradó részből a támadó(k)nak sikerült 50 millió dollár értékű ethert vásárolnia és 20 millió dollár értékű ether-hitelt felvennie. A portál szerint ezeket és velük együtt még néhány millió dollár értékű stablecoint az Ethereum, a Fantom és az Arbitrum láncaira utalták át.

Nagyot esett a BNB értéke a Binance-en

A BNB árfolyama látványosan meg is érezte a hackertámadást. Múlt hét csütörtökön, a támadás bejelentésének napján még 295 dollár környékén kereskedtek a BNB tokenekkel, míg kedd kora délután 270 dollár környékén mozgott az árfolyam.

A Binance Coin (BNB) árfolyamának alakulása a dollárral szemben az elmúlt napokban (Forrás: TradingView)
A Binance Coin (BNB) árfolyamának alakulása a dollárral szemben az elmúlt napokban (Forrás: TradingView)

Néhány hete a Fintech Világa – Blockchain Percekben is foglalkoztunk a kriptoszektor botrányaival. A blockchain feltáratlan vadnyugati közege, a könnyű meggazdagodás ígérete mindenféle embert vonz, köztük tájékozatlan befektetőket és a gátlástalan csalókat is. Ez utóbbi a fenti példából is kiderült.

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.