Az USA nyerte a pénzvadászatot

Ismét itt a heti tőkebevonási toplista, ahol bemutatjuk azt a három fintechcéget, akik a legnagyobb befektetéseket kapták a legutóbbi héten. A múlt héten nagy meglepetésre olasz siker született, most viszont ismét az Egyesült Államok került a dobogó tetejére. Az USA ezzel sokadjára nyeri meg a versenyt a gyengébb tavaszi és nyár eleji eredményeit követően. Lássuk a legjobbakat!

Mese habbal vagy jó lehetőség?

A győzelmet magabiztos előnnyel a Tally szerezte meg. Egy amerikai fintechről van szó, amely az adósságok sikeres visszafizetésében segíti ügyfeleit. A felhasználók először le kell töltsék a cég appját, amihez hozzáadhatják hitelkártyáikat. A Tally ezután ellenőrzi a felhasználó hitelbesorolását és sikeres elbírálás esetén alacsony kamatok mellett kínál nekik hitelkeretet. Amennyiben az ügyfél ezt elfogadja, a továbbiakban a Tally automatikusan befizeti helyettük hitelkártyás tartozásaikat.

Így az ügyfeleknek végül csak a Tally-t kell kifizetniük. A fintechtől kapott hitelkeretből automatikusan levonódnak a szolgáltatással járó díjak, így azokat sem kell külön elutalni. Ebből a szempontból a szolgáltatás jelentős kényelemmel jár. A fintech szerint mivel ők alacsonyabb kamatokat kínálnak; azzal, hogy az ügyfelek lényegében hozzájuk viszik át a hitelkártyás forgalmukat, feleannyi idő alatt rendezhetik adósságaikat, mint egyébként tennék. 

Ez valóban jól hangzik, de a nap végén mégiscsak arról van szó, hogy a gyorsabb visszafizetés érdekében a felhasználó további hitelt vesz igénybe. Igaz, a hagyományos hitelkártyáknál szinte nullára csökken a kudarc esélye, hiszen a Tally nekik automatikusan mindent elutal. Ez így nem feltétlenül rossz, de a kommunikáció ravaszsága miatt a szolgáltatás valós haszna elmaradhat az ígértektől. 

Az ügyfél igazából szolgáltatót vált, máshonnan vesz igénybe hitelkeretet. Ha fintech által felszámított kamatok valóban kedvezőbbek, abból sokan jól is kijöhetnek. Főleg, hogy az időben fizető ügyfelek jutalmakat kapnak, elsősorban alacsonyabb kamatok formájában. A Tally 80 millió dollárt kapott befektetőitől.

Pénztárolás másként az USA vállalatainak

A második helyen a Tally-t tisztes távolságból követte egy másik amerikai fintech. Ráadásul a Jiko székhelye is Kaliforniában található. Igaz, ők feleannyi tőkét, 40 millió dollárt vontak be. Ígérete szerint a vállalat lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy hatékonyabban tárolják és mozgassák pénzüket. 

Ezt az alábbi módon tehetik meg: az ügyfelek pénzt helyezhetnek el a Jiko számlájukon, amit rövid futamidejű amerikai államkötvényekbe fektethetnek, méghozzá automatikusan. Az így befektetett pénzösszeg folyamatosan növelhető, de könnyen ki is vehető. 

Azzal, hogy likviddé tesznek egy egyébként nehezebben elérhető, rugalmatlanabb befektetést, értéket akarnak teremteni az ügyfeleknek. A Jiko ráadásul egy felvásárlás révén banki engedéllyel is rendelkezik. Ez alighanem tovább növeli majd az ügyfelek beléjük vetett bizalmát. Az állampapírok ráadásul most az USA-ban is igen kedvező kamatokat kínálnak. 

Új név, régi sikerek

Végül egy brit szereplőt üdvözölhetünk a harmadik helyen. A londoni székhelyű Railsr (korábbi nevén Railsbank) 26 millió dollárt vont be a múlt héten. A Railsr egy beágyazott pénzügyi szolgáltató, amely más vállalatoknak teszi lehetővé, hogy pénzügyi szolgáltatásokat kínáljanak saját felületeiken. 

Nemrég mi is írtunk egyik ilyen projektjükről. Akkor épp a Maslife-fal közösen hoztak létre egy alkalmazást, ahol olyan megoldásokat kínálnak, amelyek egyszerre segítik a felhasználókat mentális és pénzügyi egészségük javításában. A Railsr saját területének egyik legnagyobb szereplőjeként nagy nyertese lehet a beágyazott pénzügyek jövőbeli növekedésének

(Címlapkép: Depositphotos)

(Forrás: Crunchbase)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.