Hatalmas olasz fintech sikersztori

Néhány csendesebb hét után végre ismét végbement egy több száz millió dolláros befektetés a fintech szektorban. Nagy panaszra persze legutóbb sem volt okunk, a múlt heti győztes 145 millió dollárt vitt haza. A mostani olasz trónfosztó viszont ennek több, mint dupláját mondhatja magáénak. 

A nagy teljesítmény még izgalmasabb így, hogy egy olasz fintech cég nevéhez kötődik. A milánói székhelyű Satispay 312 millió dollárhoz jutott befektetőitől. Ezzel a cég értéke átlépte az 1 milliárd dollárt, így mostantól unikornisnak mondhatja magát. Olaszország viszonylag nagy gazdasági jelentőségét ismerve azt hihetnénk, hogy egy hosszú lista végére került fel. Pedig a Satispay mindössze a második fintech unikornisa az országnak. Az egyetlen másik vállalat, amelyik elérte ezt a státuszt az a BNPL szolgáltatást nyújtó Scalapay

Egyszerű, de nagyszerű megoldást ígérnek

De lássuk mivel is foglalkozik az olaszok új fintech üdvöskéje!

A Satispay független fizetési hálózattal rendelkező szolgáltató, amely a vásárlás forradalmi megújítását ígéri. Ezt úgy próbálják elérni, hogy a tranzakcióból kizárnak minden közvetítő szereplőt (például a kártyatársaságokat) és csak a vásárló és a kereskedő bankszámlája között történik pénzmozgás.

Ez szerintük gyorsabb és egyszerűbb tranzakciókat tesz lehetővé, ráadásul a díjak mértéke is csökken. Lényegében egyszerűsítenek csak a folyamaton, de állításuk szerint ez rengeteg előnnyel jár. A nagyobb transzparencia érdekében előre pontosan feltüntetik minden díj mértékét, így senkit nem érhet kellemetlen meglepetés. Állítólag mostanra milliók használják a szolgáltatást, a befektetők pedig a jelek szerint le vannak nyűgözve.

Nem csak az olasz piac teljesít jól

A folytatásban döntetlen alakult ki a második helyen. Mind az indiai Signzy, mind a brazil Ali Credito 26 millió dollárnak megfelelő összeget vont be a napokban. Előbbi bankokat és egyéb pénzintézeteket segít az ügyfelek digitális térben történő azonosításában. Ez egy olyan tevékenység, amibe sokaknak beletörik a bicskája, a Signzy viszont innovatív megoldásával jelentős hatékonyságbeli előrelépést ígér ügyfeleinek.

Az Ali Credito is szépen halad céljai elérésével. A Sao Pauló-i fintech platformján vállalatoknak teszi lehetővé alkalmazottaik pénzügyi támogatását. A munkavállalók személyre szabott pénzügyi tervet kapnak és hiteleket érhetnek el. A pénzügyi edukációs tartalmak, valamint hasznos funkciók segítségével a felhasználók folyamatosan javíthatják anyagi helyzetüket. A munkaadók pedig digitálisan követhetik nyomon az alkalmazottaik által elért eredményeket és személyesen is segíthetik őket a fejlődésben. 

A szolgáltatás bizonyos részletei nem teljesen egyértelműek, egyúttal felmerül, hogy milyen pénzügyi adatokat szabad látni egy munkaadónak a saját alkalmazottairól. A cél azonban nemes – alacsony kamatok mellett hiteleznek instabil helyzetben lévő embereknek, ezáltal hozzájárulva a brazil lakosság eladósodottságának csökkenéséhez. Az új tőkebevonással itt a lehetőség, hogy valóra váljanak a nagy ígéretek. 

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.