Amióta figyel a környezetére a bank, megugrottak a bevételei

A brit Tandem Bank zöld digitális bankként kezdte el pozícionálni magát és a tavalyi év során sikerült növelnie bevételét, valamint csökkentenie veszteségét. Úgy fest, a vállalat több évnyi útkeresést követően megtalálta helyét a pénzügyi szektorban.

Még 2016-ban indult útjára a Tandem Bank, azzal a céllal, hogy az Egyesült Királyság egyik legfőbb digitális bankjává váljon. Útja rögtön egy félresült befektetési körrel kezdődött. Abban az időben egyre nagyobb mértékben korlátozta a külföldi befektetéseket a kínai kormány, így a bank egyik befektetője, a kínai Sanpower Group 35 millió font helyett csak 6 milliót folyósított.

Mivel a vállalat óriási összegtől esett el, muszáj volt újragondolnia terveit és ideiglenesen feladta banki engedélyét. Egy évvel később a Harrods Bank felvásárlásával már újra engedélyhez jutott a Tandem Bank. Végre piacra tudta dobni hitelkártya-kínálatát, ezt viszont be is vonta, mivel nem érte el a megfelelő pénzügyi eredményeket.

A jelenlegi, fenntarthatósági irányt az Allium Lending Group, egy zöld hitelező felvásárlása alapozta meg. Azóta szét ütemben növekszik és több pénzintézet hitelportfóliójának egy részét vagy akár egészét is felvásárolta a Tandem Bank. A Honeycombtól 44,6 millió fontnyi, a Bank and Clients-től pedig 100 millió fontnyi hitelt vett át. Az Oplo idei felvásárlásával pedig 1,2 milliárd fontnyi eszközzel bővült állománya.

Meghozta a gyümölcsét a váltás

A tavalyi évben megnövekedett a Tandem Bank hitelportfóliója és ügyfélbetét-állománya is – ezek 436,8 millió, valamint 771,2 millió fontot tettek ki.

  • A bank éves bevétele 11,4 millió fontról 14,8 millióra emelkedett, azaz közel 30 százalékot emelkedett.
  • Mindeközben az éves kiadások csökkentek 19,1 millió fontról 17,9 millióra, ami több mint 6 százalékos különbséget jelent.

Remélhetőleg nem töri meg a lendületet a jelenleg zajló vezérigazgató-váltás. Susie Aliker több mint egy évet töltött el a bank élén, idén azonban jelezte felmondási szándékát. A következő hónapban az igazgatóság által kiválasztott Alex Mollarrel azon lesznek, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás.

Susie Aliker, a Tandem Bank távozó vezérigazgatója, mellette Alex Mollart, a bank leendő vezére (Forrás: Tandem Bank)

Bár még mindig veszteséges a működés, biztatóan alakulnak az eredmények. A neobanki szektorra egyébként is az általános veszteségtermelés a jellemző. Sokan azonban még a javuló tendenciát sem érik el, főleg nem erős fenntarthatósági vonzatú üzletvezetés mellett. Remélhetőleg a Tandem Bank hamar nyereségessé tud válni és felhívja a figyelmet a környezetkímélő cégek, valamint a környezetvédelmi projektek finanszírozásának üzleti előnyeire is.

Az eredményekhez ugyanis a zöld hitelezés is elévülhetetlen szerepet játszott. A hitelállomány növekedését tavaly a zöld hitelező Allium Lending Groupnak köszönhette a Tandem Bank. 2021-ben több mint 250 millió fontnyi zöld hitelt helyezett ki a bank, ami nemcsak az akkori eszközállomány negyedét jelentette, hanem 12 ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátás megelőzését is elősegítette.

Zöld hitelezési tevékenysége mellett a bank zöld megtakarítási szolgáltatásával is igyekszik támogatni ügyfeleit a környezetkímélő pénzügykezelésben. Továbbá idén belépett a CEEB-be, egy olyan koalícióba, amely a nettó karbonsemleges ingatlanfejlesztést segíti az Egyesült Királyságban.

(Forrás: AltFi)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.