Íme Európa legtöbbet keresett neobankjai

Az első három helyezett nem okozott nagy meglepetést Európa legkeresettebb neobankjai között, azonban a tízes listán több olyan neobank is szerepel, amelyekre sokan nem is gondoltak volna.

Egy londoni pénzügyi szolgáltató, a CMC Markets gyűjtötte össze a legkeresettebb neobankokat Európában. A listára azok a fintechcégek kerülhettek fel, amelyek egy országban a három legkeresettebb neobank között vannak. Az adatok az Ahrefs, egy internetes keresési megoldásokra szakosodott cég biztosította.

A nagy nevek hozták a kötelezőt

Valószínűleg senki sem lepődik meg azon, hogy a leggyakrabban a Revolut nevére kerestek rá az emberek. Míg sok neobank egy adott országra vagy régióra koncentrál, a Revolut nagy hangsúlyt helyez arra, hogy minél nagyobb legyen földrajzi elérése. Így nem is csoda, hogy 25 országban volt első, 43 piacon pedig a három legkeresettebb neobank egyike.

A második helyezett a Wise lett, amin van mit kifogásolni, hiszen nem egy klasszikus neobank. A fintechcég a nemzetközi utalások és a valutaváltás egyik legnagyobb szereplője a fintech szektorban, viszont nincs kiterjedt banki termékpalettája. Igaz, számlamegoldása mellett rendelkezik saját bankkártyával is, így a hiteleken kívül az alapvető banki funkciókat mind lefedi.

A Wise népszerűsége nem meglepő. Első tőzsdén jegyzett éve alatt legfontosabb pénzügyi mutatói mind javultak. Továbbá számos neobank is a cég infrastruktúráját használja, hogy nemzetközi utalásokat és valutaváltást kínáljon – igaz, ez vélhetően nincs hatással a keresésekre. Összesen 42 országban volt a legkeresettebb nevek között a Wise – 9 országban az első helyen.

A dobogó legalsó fokára az N26 került fel, méghozzá kényelmesen. A német neobank tavaly év elején érte el a 7 millió felhasználót, azóta azonban több országban is problémákba ütközött, mivel a pénzmosás elleni védekezését nem találták megfelelőnek a felügyeleti szervek. Mindenesetre 18 országban sikerült bekerülnie a három legtöbbet keresett neobank közé. Sőt, 4 országban még az első helyet is megszerezte a Revolut és a Wise előtt. Nem rossz eredmény a tervben lévő tőzsdére lépést illetően.

(Forrás: N26)

Sok érdekes neobank került még a listára

Európa legtöbbet keresett neobankjainak listája tehát az alábbiak szerint alakult (zárójelben az országok száma látható, ahol a három legkeresettebb neobank közé kerültek):

  1. Revolut (43)
  2. Wise (42)
  3. N26 (18)
  4. mBank (7)
  5. Hype (5)
  6. Curve (4)
  7. Lunar (3)
  8. Kard (3)
  9. Tinkoff (2)
  10. Monese (2)

Az mBank egy lengyel hagyományos bank digitális egysége. Népszerűségét a fejlett ügyfélélmény mellett annak is köszönheti, hogy bankokra nem jellemző hasznos funkciókat is kínál.

A Hype egy olasz cég, ami számos, neobankoknál megszokott szolgáltatással rendelkezik – bankszámlával, bankkártyával, valutaváltással, megtakarításokkal, pénzvisszatérítéssel, befektetésekkel, biztosítással és még hitelekkel is.

A Curve ügyfelei meglévő bankkártyáinak kezelését teszi könnyebbé okos megoldásokkal. A Lunar Skandinávia legnagyobb neobankja – tavaly egy ideig az újonnan alakult vállalkozások felének volt számlája a fintechcégnél.

Érdekes, de nem meglepő, hogy a Kard is felbukkant. A francia alkalmazás fiatalkorúaknak kínál pénzügyi megoldásokat, vélhetően ők adták a keresések oroszlánrészét. A Tinkoff, egy egykori nagyágyú is helyet kapott. Az orosz fintech régebben a nyereséges neobankok szűk táborát erősítette, a jelenlegi geopolitikai helyzet viszont nagy hatással volt működésére.

A lista a Monese nevével zárul. A neobankot Magyarországon is többen használják. Nemrég 35 millió dollárt fektetett a cégbe a UBS. Valamint pénzügyi infrastruktúráját mások is használják – az Investec vesz igénybe banki megoldásokat a startuptól.

(Forrás: Fintech Switzerland, Yahoo Finance)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.