Hullámvasútszerű hete van a Wise-nak

Mióta tőzsdére lépett, először tett közzé éves beszámolót a Wise. A fintech óriás 33 százalékkal növelte bevételét, valamint 7 százalékkal javította profitját is. Számos versenytársával ellentétben a pénzügyi eredmények miatt nem kell aggódnia a vállalatnak. Vezérigazgatója adózási botránya miatt azonban már inkább.

Nagyszerű évet tudhat maga mögött a Wise

A Wise aktív felhasználói bázisa már 7 millió lakossági és 410 ezer vállalati ügyfelet számlál. Az elmúlt pénzügyi év során az előbbiek száma 24, míg utóbbiak száma 34 százalékkal nőtt. A tranzakciós forgalom 40 százalékkal nőtt és már 76 milliárd fontot tesz ki. A vezetőség állításai szerint a vállalat a nemzetközi személyes pénzforgalom 3,5 százalékát bonyolítja le.

A teljesítmény javulása a bevételben és a profitban is visszaköszön. A bevétel 555,9 millió fontot tesz ki, a profit pedig 43,9 milliót. Az eredményeket csak meggyőzőbbé teszi az a tény, hogy a Wise a tavalyi pénzügyi évben csökkentette a kiszabott díjak mértékét. A javulást főleg az ügyfélakvizíció és az ügyfélaktivitás hajtotta.

A termékfejlesztés nagy szerepet játszott az ügyfélbázis fejlesztésében. A Wise belépett Brazíliába és Malajziába is, elindította a Wise Card fizetési kártya szolgáltatást Kanadában, valamint az Assets révén bevezetett egy befektetési terméket az Egyesült Királyságban.

Adózási botrányba keveredett a vezérigazgató

A fintech óriás pénzügyi teljesítménye jó irányba halad, de a vállalatot nem kerülik el a problémák. A brit pénzügyi felügyelet, az FCA bejelentette, hogy vizsgálatot folytat Kristo Käärmann társalapító-vezérigazgató ellen.

A cégvezető nem fizetett be 720 495 fontnyi adót a 2017-2018-as adózási évben. A helyi adóhatóság, az HMRC erre 366 ezer fontnyi bírságot szabott ki rá adókötelezettsége szándékos ki nem egyenlítése miatt.

Már nyilvánosan is reagált a vizsgálatra a vállalat. A nyilatkozat szerint már az év elején elrendelték a Wise-nál, hogy Käärmann adószakértőkkel átnézve rendezze tartozásait. Teljesen megértik és komolyan veszik az FCA vizsgálatát, de továbbra is kiállnak vezetőjük mellett.

Remélhetőleg sikerül megfelelően kezelni az ügyet. Nagy kár lenne, ha a vezetőség személyes ügyei hatással lennének az egyébként okosan és hatékonyan építkező Wise-ra, ami példát mutat a fintech szektornak arról, hogy igenis lehetséges egyszerre növekedni és nyereségesen működni.

Forrás: AltFi

Qayum Dániel

Borító: Wise

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.