Tőzsdére készülődik az N26

Európa egyik legnagyobb neobankja, az N26 az év végére készen állhat arra, hogy tőzsdére lépjen. A vállalat szerkezetileg akkor lesz olyan ponton, hogy reális legyen számukra egy esetleges IPO. Mindezt Maximilian Tayenthal társ-CEO erősítette meg egy technológiai konferencián.

Az N26 egy teljes körű banki engedéllyel rendelkező neobank. Alapvető banki termékpalettájuk mellett hasznos pénzkezelési szolgáltatásokat és biztosítási termékeket is kínálnak ügyfeleiknek. Bár eredetileg a vezetőség elhatárolódott a kriptovalutáktól, a digitális eszközök népszerűsége miatt már kriptovaluta-kereskedési funkciók bevezetését is kilátásba helyezték.

Decemberben egy óriási, 900 millió dolláros tőkebevonást tudhatott magáénak a neobank. A Series E fordulóval már kifejezetten érett fázisban tartanak a fintech szektor viszonylatában. Bár feltehetően nem ez lesz utolsó privát tőkebevonásuk, könnyen meglehet, hogy már csak egy IPO-t előkészítő forduló választja el az N26-ot a tőzsdére lépéstől.

Egy esetleges IPO előtt viszont kulcsfontosságú lesz a gazdasági környezet. Az alapkamatokat környező bizonytalanság már több vállalatot arra kényszerített, hogy újraértékeljék tőzsdére lépési terveiket. Jelenleg pedig az orosz-ukrán háború gazdasági következményei tovább bonyolítják az előrejelzéseket.

A magas alapkamatok a nagy növekedési potenciállal rendelkező technológiai vállalatokat kifejezetten negatívan érintik. Egyrészt drágábbá válik számukra növekedés hitelek általi finanszírozása. Emellett a nyilvános piacokon magasabb kamatozású kötvényekkel kell versenyezniük, várhatóan az N26 értékét is lejjebb nyomják a magasabb diszkontráták.

Ezek a megfigyelések viszont még egy ideig nem lesznek relevánsak a német neobank számára. Bár az év végére várható, hogy készen álljanak egy IPO-ra, a vezetőség nem sieti el a döntést. Jelenleg 2024 elejét célozták meg, mint megfelelő tőzsdére lépési időszakot. Így vállalati szerkezetük megfelelő kialakítása után is elegendő időt hagynak az alapos döntéshozásra.

Forrás: CNBC

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.