Vízválasztó időszak jön a BNPL számára

Az elmúlt évek legerősebb fintech trendjének számított a BNPL (‘Buy Now Pay Later’, azaz “Vásárolj most, fizess később”). A halasztott fizetési szolgáltatás a pandémia alatt tört be a köztudatba, rengetegen éltek a lehetőséggel, hogy kamatmentesen tolhassák el vásárlásaik összegének befizetését. Az idei évben viszont vegyesen alakul a szektor sorsa. A jelen kihívásairól és a vízválasztó jövőről beszélgetett a Trend FM-en futó Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton és Érczfalvi András.

Aggasztó trendekben sajnos nincs hiány manapság. Amerikában a legtöbb BNPL szolgáltató ügyfelei már 25-40 százalékban élelmiszerek vásárlásakor élnek a kényelmes fizetési opcióval. A gazdaság visszaesése miatt sokan lényegében hitelre veszik meg a mindennapi élethez szükséges étel-italt. Ez semmiképp nem nevezhető egészséges fogyasztói szokásnak. 

Suppan Márton szerint további aggályokra ad okot a tudatosság hiánya. A BNPL-t használó ügyfelek jelentős ugyanis része nem érti, hogy ez egy hiteltermék. Emiatt kevésbé veszik komolyan a visszafizetés fontosságát és az apróbetűs részeknek sem szentelnek akkora figyelmet. A jelenlegi, gazdaságilag kiélezett helyzetben ez sokakat taszíthat adósságspirálba. 

A Fintech Világa állandó szakértője szerint temetni azért nem kell a BNPL-t. A legtöbb szolgáltató (így az éllovas Klarna is) védekező üzemmódba áll át, méghozzá nem véletlenül. Érzékelhetően csökkent a megoldást övező hype, óvatosabbak lettek a befektetők is. A következő időszakban többet tudunk majd arról, hogy egy piaci racionalizációt és átmeneti visszaesést látunk, vagy a pandémia legnagyobb fintech sikersztorijának ledőlését. 

A BNPL szektor helyzetének kiemelzését követően az adás második felében újabb izgalmas téma kerül terítékre. A Peak alapítója bemutatja a rugalmas munkavégzést érintő legérdekesebb trendeket a fintech szektorban.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.