Sokakat felháborított a PayPal lépése

A fizetési szolgáltató 2500 dollárig terjedő büntetést vezetett be félrevezető tartalmak, azaz álhírek terjesztéséért. Ez a frissített felhasználási feltételekből derült ki, amelyet az óriási felháborodás hatására már vissza is vont a PayPal.

A dokumentum szerint büntethető minden, a PayPal szolgáltatásain keresztül küldött, posztolt és megosztott üzenet, amely félrevezető információkat tartalmaz. Az vállalat lényegében 2500 dollárral terhelte volna az előírást megsértő felhasználók egyenlegét. A hír hallatán óriási volt a felháborodás.

A legfőbb kritika az volt, hogy egy privát vállalat szubjektíven döntheti el, hogy milyen információ számít félrevezetőnek, és képes azonnal leemelni a büntetés összegét a felhasználók számlájáról.

A döntésről több nagy név megosztotta a véleményét. A leghangosabb David Marcus, a vállalat volt elnöke volt, aki úgy érezte nincs más választása, mint nyilvánosan kritizálni a céget. A PayPal alapítóinak, azaz a PayPal Maffiának egyike, Elon Musk pedig egyetértéséről adott hangot a bejegyzés kapcsán.

Azonnal válaszolt a PayPal

A hír hatására több felhasználó is törölte a fiókját, valamint a befektetők egy része is eladta részvényeit. Két nap alatt közel 100 ezer ember kereste fel a cég fióktörlésre használt portálját. Október 10-én a PayPal-részvények árfolyama 8 százalékot esett, a vállalat 8 milliárd dollárt vesztett piaci értékéből.

A fejlemények hatására azonban nem feltétlenül került lépéskényszerbe a vállalat. Felhasználói bázisának csak egy töredéke távozott, és a részvényár korábban is járt a jelenlegi árfolyam közelében. Azonban a vállalat mégis felszólalt és tisztázta az általa csak félreértésnek nevezett szituációt.

Justin Higgs, a PayPal szóvivője szerint a megosztott felhasználási feltételeknek nem volt megfelelő a megfogalmazása, ezért azokat vissza is vonták. A vállalat valójában nem akarta szubjektíven megállapítani, hogy mi számít félrevezető információnak, majd azt büntetni.

Azonban a szóvivő kiemelte, hogy a 2500 dolláros büntetések nem újkeletűek. A felhasználási feltételekben korábban is szerepelt, hogy azok megszegésért jár a pénzbüntetés, csak akkor még más feltételekre vonatkozott a szankció.

(Forrás: AltFi, Washington Post)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.