Egyre inkább bankként viselkedik az Apple

Újabb pénzügyi termékkel állt elő az Apple. Az Apple Pay mobilfizetési szolgáltatás, az Apple Card hitelkártya és az Apple Pay Later BNPL megoldás után most egy megtakarítási számlával bővül a tech óriás pénzügyi palettája. Az új megoldás, az Apple Savings kialakításában ismét a Goldman Sachs-szel működik együtt a vállalat. 

A kedvező kamatokat kínáló megtakarítási számla a következő hónapokban érkezik meg az Egyesült Államokba. A szolgáltatás az iPhone készülékeken lesz elérhető. A felhasználók az Apple Wallet digitális tárcában tárolt Apple Cardon keresztül nyithatják meg a számlát. 

Épül az Apple pénzügyi értékajánlata

A hitelkártya és a megtakarítási számla több módon is összekapcsolható. Például az Apple Cardos vásárlások után kapott pénzvisszatérítés automatikusan elhelyezhető a megtakarítási számlán. Itt máris látszanak az Apple pénzügyi ökoszisztémájának előnyei, hiszen képesek szinergiákat teremteni a különböző termékek között.

„A Savings lehetővé teszi az Apple Card felhasználóinak, hogy folyamatosan növeljék a visszatérített pénzüket és megtakarítsanak a jövőre. A megtakarítási számla még értékesebbé teszi a felhasználók kedvenc Apple Cardos funkcióját, a Daily Cash cashback szolgáltatást. Emellett egy újabb könnyen használható eszközt helyezünk a kezükbe, ami segít nekik javítani pénzügyi helyzetüket” – nyilatkozta Jennifer Bailey, az Apple Apple Pay-ért és Apple Walletért felelős alelnöke. 

Töretlen a közös munkába vetett hit

Az Apple elmondása alapján a felhasználók egy kapcsolt bankszámláról is tölthetnek majd pénzt a megtakarítási számlára, valamint készpénzt is befizethetnek rá díjmentesen. Minimum betéti összeg és számlaegyenleg sem tartozik majd a számlához. A pénzfelvétel is ingyenes, akár az Apple Cardra, akár egy másik bankszámlára kérik a pénzt az ügyfelek.

Érdekes, hogy megint a Goldman Sachs töltötte be a pénzintézeti partner szerepét a megtakarítási számla megalkotásában. Az Apple korábban az amerikai befektetési bankkal együttműködve dobta piacra az Apple Card hitelkártya szolgáltatást. Akkor több hír is született arról, hogy a Goldman hiába költött több milliárd dollárt a szolgáltatás fejlesztésére, végül mégis megtiltották nekik, hogy részt vegyenek az Apple szolgáltatással kapcsolatos operatív folyamataiban. 

Később ismét együttműködtek az Apple Pay Later BNPL szolgáltatás kialakításában, igaz, ott már kisebb szerep jutott a Goldmannek. Az Apple úgy döntött, hogy a hitelbírálatot itt már maga végzi el a bank helyett, valamint saját pénzből tervezi finanszírozni a hiteleket. A Pay Laterről egyébként nemrég derült ki, hogy fél évet késik és várhatóan jövő tavasszal érkezik meg. 

Az Apple-t nem érinti a Goldman visszavonulása

Érdekes időzítéssel jelentették be az új megtakarítási számlát. A Goldman Sachs-ről alig több mint egy hete derült ki, hogy jelentősen visszavesz lakossági törekvéseiből. A bank néhány éve a Marcus neobankkal jelezte a piacnak, hogy elkezdi kiszolgálni a lakossági szegmens szélesebb rétegeit. Noha voltak részsikerek – rengeteg ügyfelet és betétet szereztek – ez annyi pénzt vett igénybe, hogy közelébe sem kerültek a nyereséges működésnek. 

A várakozások szerint ezért most jelentősen átalakítják a lakossági projekteket. A Fintech Világa rádióműsorban épp néhány hete beszéltünk erről a stratégiai irányról, amely végül nem hozta a várt eredményeket. A drasztikus változtatások tehát ennek szólnak. 

A Marcus eddig bármilyen lakossági ügyfelet kiszolgált, mostantól valószínűleg csak vagyonos magánszemélyeket, illetve vállalatokat fog. A többi lakosságot érintő projekt jövője bizonytalan, de biztosan lesznek még visszalépések. Az Apple Savings-ben való részvétel viszont azt jelzi, hogy a bigtech céggel való kollaborálás továbbra is vonzó lehetőséget jelent a Goldmannek. 

(Forrás: AltFi)

(Borító: Apple)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.