Három vállalat több mint 400 millió dollárt kapott a múlt héten

Rég nem látott összegek repkedtek múlt héten a fintech szektorban. A három legnagyobb tőkebevonás összesen 400 millió dollár feletti befektetéssel járt. Ahogy minden héten, ezúttal is elhoztuk a három legnagyobb befektetési fordulót és röviden bemutatjuk az azokat végrehajtó vállalatokat. A nyertes ismét az USA-ból érkezett, de a dobogón három különböző kontinens is képviselteti magát. Európa ezúttal is lemaradt, folytatódik az öreg kontinens fintechcégeinek gyenge őszi teljesítménye a tőkepiacokon.

A győzelmet a maga 165 millió dolláros tőkebevonási körével a Uniswap érdemelte ki. A New York-i székhelyű vállalat dolgozta ki a protokollját az egyik legnagyobb decentralizált tőzsdei platformnak, amely ugyancsak a Uniswap nevet viseli.

Bonyolult modell egyszerű előnnyel

A hagyományos tőzsdei felületekkel szemben a Uniswap nem maga a likviditási szolgáltató, hanem a felhasználók segítségével üzemeltet úgynevezett likviditási medencéket. A platform felhasználói nem közvetlenül egymással kereskednek, hanem a blockchainen lévő okosszerződéssel lépnek kapcsolatba és többek által felépített tartalékokból vásárolnak vagy azokba adnak el kriptovalutákat.

A módszer legfőbb előnye, hogy a likviditásnak hála gyorsabban kivitelezhetők a nagyobb tranzakciók is. A Uniswap mostanra 1,2 ezer milliárd dollárnyi kereskedési forgalmat bonyolított le felületén. 

A BNPL mindenhol ott van

Nem is maradt le olyan sokkal az első helyről az indonéz FinAccel. A vállalat neve keveseknek lehet ismerős, hiszen legfontosabb szolgáltatásukat a Kredivo brand alatt kínálják a délkelet-ázsiai országban. A Kredivo gyakorlatilag egy BNPL szolgáltató, amely kedvező kamatok mellett kínál részletfizetési lehetőséget az indonéz lakosságnak. A konstrukciók 1, 3, 6, illetve 12 hónapos futamidő mellett érhetők el összesen több mint ezer kereskedőnél. 

A mostani befektetéssel a vállalat értéke 1,66 milliárd dollárra nőtt. Ez több mint háromszorosa a legutóbbi, 2019-es tőkebevonás idején elért értékeltségnek. A nagy növekedés nem is meglepő, hiszen akkor még félmillió körül mozgott az ügyfelek száma. Ez mostanra átlépte a 4 milliót. 

A Kredivo célja, hogy megkezdje a földrajzi terjeszkedést és meghatározó BNPL szolgáltatóvá váljon a délkelet-ázsiai régióban. Emellett a termékpalettát is bővíteni szeretnék hagyományos hiteltermékekkel. A cél érdekében jelentős részesedést szereztek egy kisebb indonéz bankban, így annak engedélyével megkezdhetik az új megoldások piacra dobását. 

Mindenegyben az ausztrál vállalatoknak

A harmadik helyezett is szépen teljesített, hiszen 100 millió dollárt vihetett haza. Az elmúlt hetek jelentős részében ez a győzelemhez is elég lett volna, most viszont a harmadik helyre volt elég az Airwallexnek. A melbourne-i fintech egy átfogó pénzügyi szolgáltatáscsomagot kínál azoknak az ausztrál vállalatoknak, amelyek a nemzetközi piacra szeretnének lépni. 

Állításuk szerint a kínálat az ügyfelek minden fontosabb pénzügyi igényét képes lefedni. A szolgáltatások között megtalálhatók a globális vállalati bankszámlák, nemzetközi fizetési szolgáltatások, többdevizás bankkártyák, költségkezelési funkciók és könyvelési integrációk is. Ez tényleg holisztikus megközelítést mutat, vagyis az Airwallex ideális partner lehet a nagy célokat dédelgető ausztrál cégeknek. Úgy fest, ezt a befektetők is így gondolják.

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.