Étel hitelre – lehet segítség is, vagy veszélyforrás

Már ételrendelésre is adnak BNPL-hiteleket az Egyesült Királyságban. Több élelmiszerlánc után az ételszállítással foglalkozó Deliverooval is leszerződött a Klarna. Egyesek üdvözlik az együttműködést, míg mások jelentős veszélyeket látnak az étel hitelezésében.

Az Egyesült Királyságban már az Aldi, a Marks&Spencer, valamint a The Range kínálatában is megjelentek a BNPL fizetési lehetőségek. A legutóbb a Deliveroo és a Klarna megállapodása verte fel az állóvizet a brit fintech szektorban.

A ’Buy Now, Pay Later’, magyarul ’Vásárolj Most, Fizess Később’ fizetési szolgáltatás egy hitelezési újítás a fintechek világából, amely az online vásárlási szférában vetette meg a lábát. A röviden csak BNPL-ként emlegetett szolgáltatáson keresztül hitelre vásárolhatnak a fogyasztók, aminek keretében a vásárlás végösszegét később kell kifizetni egy összegben, vagy egyenlő törlesztőrészletekre bontva. A szektort az alábbi cikkünkben mutattuk be részletesebben.

Sokan csak ’Eat Now, Pay Later’, azaz ’Egyél Most, Fizess Később’ néven illetik a kollaborációt. A Klarna lehetővé teszi, hogy az ételt rendelő ügyfelek 30 nappal később, vagy 3 részletben fizessék ki a rendelésük végösszegét. Ez sokak szerint nem több, mint a fogyasztó kihasználása.

Étel részletre – átok vagy áldás

A jelenlegi gazdasági helyzetben pozitív és negatív fogadtatás is érheti a Deliveroo-Klarna együttműködést.

Az ételrendelés óriási népszerűségnek örvendett számos országban a koronavírus-járvány idején. Az emberek nem akartak másokkal érintkezni, de nem is akarták kihagyni kedvenc ételeiket. Így adott volt, hogy házhoz rendelnek és otthonuk kényelmében fogyasztják el szeretett fogásaikat.

A korlátozások enyhülése után sokak mindennapjaiban megragadt az ételrendelés. Elvégre a folyamat sokáig jelentős kényelmet nyújtott elfogadható költségek mellett.

Az idei év azonban sok változást hozott. Az óriási infláció a vendéglátási szektort is elérte, így a legtöbb étteremnek árakat kellett emelnie. Mindemellett Magyarországon a katának, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adójának átalakítása is óriási hatással volt az ételszállítási szektorra. A különböző tényezők együttes hatása a megemelkedő ételrendelési árakban nyilvánult meg.

Az Egyesült Királyságban a BNPL volt az egyik megoldás arra, hogy az emberek továbbra is meg tudják engedni maguknak az ételrendelést. Ez azonban nem mindenkinek tetszett. Martin Lewis pénzügyi tudatossági guru két dolgot emelt ki a jelenség kapcsán:

  • a BNPL-szektor még mindig egy szabályozatlan terület;
  • valamint a kölcsönöknek csak egyszeri, gondosan megtervezett kiadásokat szabadna finanszírozniuk.

Mindemellett a BNPL-szolgáltatások használata során a felhasználókban gyakran nem is tudatosul, hogy egy hitelterméket vesznek igénybe. A felhasználói élménybe való fejlett beágyazottság a fokozott kényelem mellett könnyen adósságspirálba juttathatja a felhasználókat.

Persze a válasz a kritikákra nem váratott sokat magára. Sebastian Siemiatkowski, a Klarna alapító-vezérigazgatója bátran reagált a szolgáltatását érő megjegyzésekre.

Egyrészt, a Deliveroo felületein korábban hitelkártyákkal is lehetett fizetni, amelyek adott esetben 54 százalékos kamatot is felszámolhatnak a késői törlesztésre. Másrészt, a Klarna BNPL-hitelei kamatot és késedelmi díjakat sem számolnak fel. Így a BNPL nem feltétlenül az a csapdákkal teli szolgáltatás, mint ahogy azt sokan igyekeznek beállítani.

Nincs is olyan messze Magyarországtól az ételhitel

Nem kell az Egyesült Királyságig menni, hogy kamatmentes hitelre vegyünk ételt. Lengyelországban már több, mint egy éve el lehet tolni a fizetés napját, ha valaki ételt rendelne a Pyszne.pl oldaláról. Ezt a Twisto és a PayU tette lehetővé az országban.

Mint korábban írtuk, Magyarországon is kezd beindulni a BNPL-piac. Még nyár elején a PastPay volt az első szolgáltató, amely vállalkozásoknak kezdett el finanszírozást nyújtani. Azóta megjelentek a „klasszikus”, fogyasztókat kiszolgáló cégek is, mint az Instacash, az IzzyPay és a Paysome.

A következő hónapokban fog kiderülni, hogy mennyire képesek terjeszkedni ezek a szolgáltatók. Amennyiben megütnek egy gyors ütemű növekedést, úgy nem elképzelhetetlen, hogy helyi élelmiszerboltokban és ételszállítóknál is megjelenhetnek a késleltetett fizetési vagy részletfizetési megoldásaik.

(Forrás: AltFi; The Paypers)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.