Figyelmeztet az EU a pénzmosási törvények lassú érvényesítése miatt

Az Európai Bizottság 8 uniós tagország számára küldött figyelmeztetést a napokban, mivel azok eddig sikertelenül érvényesítették az új pénzmosás elleni szabályozás kritériumait saját folyamataikban. A határidő az összes tagállam számára 2020 január 10-e volt. A 8 ország között található Magyarország is, Ciprus, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia és Spanyolország társaságában. A formális figyelmeztetés még csak az első lépést jelenti egy hosszabb eljárásban, mely során további jogi eljárások és büntetések érvényesíthetők, amennyiben az említett tagországok továbbra sem felelnek a szabályozásnak.

Az AML5 direktívát a 2016-os Párizsi terrorcselekmények hatására dolgozták ki, ahol a 130 ember életét követelő merénylet elkövetőinek háttér finanszírozása a szabályozásban fellelhető hiányosságok miatt nem szúrt szemet a hatóságoknak. A leginkább felülvizsgált terület a kriptovaluták kibocsátása és kereskedelme, de több kisebb módosítás vonatkozik a prepaid és üzemanyag kártyák limitszintjeire és ügyfél azonosítási folyamataira is.

A pénzmosás elleni szabályozás elterjedt rövidítése „AML” az angol elnevezésből, az Anti-Money Laundering kifejezésből származik.

 

Forrás: Fintechfutures

László Soma

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.