Bankokat zöldítő fintechek

A hagyományos bankok lassan haladnak a fenntarthatóság felé – ez a Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi adásából is kiderült. Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető ezúttal két olyan fintech szolgáltatót mutatnak be, amelyek lehetőséget biztosítanak a fejlődésre, megoldásaikkal bankokat segítenek a karbonlábnyom csökkentésben.  

A bankok láthatóan nem készültek fel eléggé a klímaváltozással járó kockázatok kezelésére, így támogatást igényelnek ahhoz, hogy színvonalas termékeket tudjanak piacra dobni. Hatalmas ügyfélkörük ugyanakkor alkalmassá teszi őket arra, hogy nagy hatást fejtsenek ki.  Több sikeres fintech infrastruktúra alapon, a bankok saját felületein beágyazva szolgáltat fenntartható megoldásokat, amellyel egy hagyományos bank színvonalas zöld pénzügyi terméket és szolgáltatásokat kínálhat.

A klasszikus pénzintézetek zöldítésének fontos lépését jelenti a karbonlábnyom mérését, csökkentését és semlegesítését segítő megoldások beépítése. Az ecolytiq például banki tranzakciós adatok alapján becsüli meg a karbonlábnyom méretét. Karbonkalkulátoruk a magas szintű felhasználói élmény és ügyfélelköteleződés segítségével az edukációban is fontos szerepet tölt be.

A Temenos ESG szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a privátbankok és vagyonkezelők fenntartható és társadalmilag felelős befektetéseket kínáljanak saját ügyfeleiknek. A felhőalapú banki infrastruktúra szolgáltató ezzel járul hozzá a zöld pénzügyi termékek terjedéséhez a hagyományos pénzügyi szereplők palettáján.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.