A Visa is hisz a karbonkalkulátorok erejében

Lezárult az ecolytiq fenntartható pénzügyi szolgáltató legújabb tőkebevonási köre, amiben a fintech 13,5 millió euróhoz jutott. A befektetők között igen nagy nevek is megfordultak, beszállt például a PwC németországi leányvállalata . A kört egy korábbi partner és befektető, a Visa vezette.

A 2019-es alapítású ecolytiq elsősorban bankokat és egyéb pénzügyi szereplőket támogat a fenntartható pénzügyi szolgáltatások, főként karbonkalkulátorok piacra dobásában. A megoldások az ecolytiq saját fejlesztései, ezeket ágyazzák be a bankok felületeire már az ügyfél arculati elemeivel ellátva. A berlini székhelyű fintech fontos igényeket szolgál ki, hiszen a hagyományos pénzintézetek többsége nem áll jól a zöld pénzügyi termékek bevezetésében.

Az ecolytiq küldetése már csak amiatt is fontos, mert a bankok láthatóan nem készültek fel eléggé a klímaváltozással járó kockázatok kezelésére, így támogatást igényelnek ahhoz, hogy színvonalas termékeket tudjanak piacra dobni. Hatalmas ügyfélkörük ugyanakkor alkalmassá teszi őket arra, hogy nagy hatást fejtsenek ki. Ennek első lépését jelenti a karbonlábnyom mérésére, csökkentésére és semlegesítésére vonatkozó megoldások integrációja. 

Az ecolytiq banki tranzakciós adatok alapján becsüli meg a karbonlábnyom méretét, ilyen szempontból a szolgáltatás igazodik a területen bevett gyakorlathoz. Ha egyébként valakit érdekel ez a téma, a karbonkalkulátorok felépítéséről és előnyeiről ebben a rádióadásban beszéltünk bővebben.

A friss forrásokat David Lais társalapító szerint új termékek és az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival konzisztens üzleti modellek fejlesztésére fordítja majd a vállalat. Ígéretes újdonságokra érdemes készülni, hiszen az ecolytiq tavaly is hallatott magáról ezen a fronton. Akkor a Visával közösen alkották meg a Visa Eco Benefits szolgáltatáscsomagot, ami egy átfogó, beágyazott karbonkalkulátort kínál a Visa partnerhálózatához tartozó pénzügyi szereplőknek. Ezt a csomagot mostanáig olyan vállalatok emelték át saját kínálatukba, mint a Rabobank, a Tatra Bank, a Tomorrow, a Novus vagy épp a Tink

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.