A neobanki hullámnak még mindig nincs vége

A neobankok között mára számos érett szereplőt találunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne érkeznének újabb és újabb jelentkezők erre a területre. A brit Kroo banki licensz szerzéséről még tavaly nyáron írtunk, a neobank ezúttal 26 millió fontot vont be. Rövid fennállása során ez volt a fintech ötödik tőkebevonási köre, amelyekben összesen 56 millió font friss forrás került a vállalathoz. 

A Kroo jelenlegi termékpalettája egy prepaid kártyát és egy hozzá tartozó banki applikációt tartalmaz. Ezek segítségével az ügyfelek nyomon követhetik költéseiket, baráti csoportokat hozhatnak létre és feloszthatják egymás között az egyes költségeiket. Utóbbi funkció a közösségi aspektus jelenlétére utal, nem ez az egyetlen egyedi vonás ugyanakkor a vállalat esetén.

Fontos szerep jut például a társadalmi tudatosságnak is. A Kroo tavaly júniusban indított el egy faültetési projektet a felhasználókkal közösen, emellett létrehozott egy társadalmi tudatossággal foglalkozó vezetői tanácsot. Szintén ezt a vonalat erősíti, hogy a fintech profitjának 1 százalékát jótékonysági szervezeteknek ajánlja fel.

A Kroo mára 23 ezer felhasználóval rendelkezik, akik havonta több mint 120 ezer tranzakciót hajtanak végre a neobank felületein. Hamarosan egy éles váltás következik, ugyanis a prepaid kártyák helyett debitkártyák érkeznek a kínálatba, a felhasználók pedig folyószámlákhoz férhetnek majd hozzá. Andrea De Gottardo vezérigazgató szerint a most bevont forrásokat főleg a folyószámlák bevezetésére fordítják majd. További célként említette a hiteltermékek jövőbeli bevezetését és a vállalat felskálázását. 

Izgalmas időszak következik tehát a Kroo életében, hiszen a termékpaletta erőteljes változáson fog keresztül menni. A vállalat jó munkát végzett az egyedi identitás kialakításában, a közösségi elemek és a társadalmi felelősségvállalás egyaránt alkalmasak a piaci differenciálásra. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy nem késett-e el kissé a Kroo, hiszen Nagy-Britanniában már számos nagysikerű neobank operál, elég csak a Revolutra, a Starlingra, vagy épp a Monzóra gondolni. Valószínűleg nem lesz egyszerű százezres tömegeket megmozgatni a közeljövőben, ehhez a frissen bevont tőkét nagyon hatékonyan kéne felhasználnia a vállalatnak. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.