Jöhetnek a fenntartható befektetések a bankok kínálatába

Új megoldással állt elő a Temenos. Az ESG-as-a-service szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a privátbankok és vagyonkezelők fenntartható és társadalmilag felelős befektetéseket kínáljanak saját ügyfeleiknek. A felhőalapú banki infrastruktúra szolgáltató ezáltal kíván hozzájárulni a zöld pénzügyi termékek terjedéséhez a hagyományos pénzügyi szereplők palettáján.

A szolgáltatás segítségével gyorsabban dobhatók piacra az ESG kompatibilis pénzügyi termékek. Különösen vonzó lehet a célcsoportnak, hogy a Temenos megoldásának integrációja nem csupán gyorsabb, de jóval költséghatékonyabb is, mint egy hasonló fejlesztés házon belüli kivitelezése. Erről a Temenos beépített adatmenedzsment és digitális kompetenciái gondoskodnak, amelyek külső adatforássokhoz kapcsolódva nyújtanak optimális élményt. 

“Új ESG befektetési szolgáltatásunkkal segíteni tudjuk a privátbankokat és vagyonkezelőket ügyfeleik kiszolgálásában és a szabályozói megfelelésben,” – nyilatkozta Alexandre Duret, a Temenos vagyonkezelési termékfejlesztési vezetője. “A megoldás, amely elérhető nyílt platformunkon gyors utat nyit a bankok előtt az innovatív ESG befektetési termékek kínálatához.”

A Bloomberg elemzése szerint a globális ESG eszközök értéke 2025-re eléri az 53 ezer milliárd dollárt, ami több, mint harmada lesz a teljes kezelés alatt álló eszközök összértékének. A Temenos célja, hogy ESG szolgáltatásának segítségével a bankok innovatív és digitális befektetési megoldásokat kínálhassanak, amelyek lehetővé teszik a befektetőknek, hogy értékrendjükhöz igazítsák portfóliójukat. 

A svájci fintech szolgáltatása több száz ESG tényezőt vesz majd figyelembe, köztük a karbonlábnyomot, a vízhasználatot, a diverzitást, a nemi egyenlőséget és a transzparens vállalati működést. 

A Temenos tehát lépett egyet a jó irányba, amiből számos privátbanki és vagyonkezelői ügyfél profitálhat a jövőben. Aggasztó ugyanakkor, hogy a befektetések világában egy újabb területet látunk, ahol a vagyonos rétegek sokkal több és színvonalasabb megoldáshoz férnek hozzá, mint a kisebb tőkével operáló lakossági befektetők. Itt az ideje, hogy az utóbbi csoport is személyre szabott, ESG kompatibilis portfóliót alakíthasson ki, ehhez ugyanakkor új szereplők érkezésére lesz szükség. 

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.