Lassan zöldülnek a hagyományos bankok

Ahogyan az ügyfelek egyre tájékozottabbak a globális felmelegedés témájában úgy egyre több vállalat kommunikációjának lesz látványos eleme a fenntarthatóság. Így vannak ezzel a hagyományos bankok is: gyakoriak az ambiciózus és hangzatos, de gyakran megfoghatatlan vagy ellenőrizhetetlen vállalások.  A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a Bloomberg friss összehasonlítása alapján értékelik a nemzetközi nagybankok fenntarthatósági teljesítményét.

Egyes bankoknál még vezetői szintű felelőse sincs a fenntarthatóság területének. Ugyanakkor minden vizsgált pénzintézet rendelkezik szén- és sarkvidéki kőolajkitermeléssel kapcsolatos zöld politikával, illetve sok az ügyfelek karboncsökkentésének támogatására irányuló kezdeményezés is. Elmondhatjuk, hogy ezek a kézzel fogható változást ígérő területek láthatóan előtérbe kerültek. Ellenben fájóan hiányoznak a konkrétumok, ami a finanszírozott emissziók tervezett csökkentését illeti. Ilyen csak négy helyen van a tíz bank közül, mint ahogy a hitelezéssel kapcsolatos különböző adatok jelentése is sok helyen hiányzik.

A Bloomberg kilenc vizsgált szempontjából még a legjobbnak értékelt bankok is csak hatot teljesítenek. A Peak tanácsadója szerint a tények sokszor nem támasztják alá az ügyfelek felé közvetített képet. A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percekben arról is szó lesz, hogy a bankok hogyan tudnak lépést tartani a társadalmi igényekre agilisabban reagáló fintechekkel, akár a fenntarthatóság szempontjából is.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.