Új euróhoz kötött stablecoin a piacon

Amerikai dollárhoz kötött stablecoinokból nincs hiány a piacon. Megbízható, euróval egyenértékű kriptovalutákból azonban már jóval kevesebb van. A két legnagyobb stablecoin szolgáltató versenye most kibővül az amerikai után az európai piacra, ugyanis a Tether után a Circle is euróhoz kötött stablecoinnal bővíti kínálatát.

A Euro Coin (EUROC) egy teljes euró fedezettel rendelkező stablecoin lesz. A Fintech Világa – Blockchain Percek egyik adásában már beszéltünk a stablecoinokról, ez a beszélgetés itt hallgatható meg. A token az Ethereum blockchainjére épül. Várhatóan a hónap végén, június 30-án kerül piacra.

A stablecoinok esetében mindig kérdés a valódi (hagyományos) fiat pénz fedezet. A EUROC fedezetéül szolgáló euró készletek szabályozott pénzintézeteknél lesznek letétben az Egyesült Államokban. A fedezetről havi jelentések várhatóak, azonban ezek nem lesznek auditálva.

A stablecoin mögött a Circle kriptovaluta-szolgáltató áll. A vállalat amerikai dollárhoz kötött kriptovalutája, a USD Coin (USDC) a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező stablecoin a tether mögött (USDT). A USDT piaci összértéke körülbelül 70 milliárd dollár, míg a USDC-é több mint 54 milliárd.

A Circle áprilisban vont be 400 millió dollárt, 9 milliárd dolláros értékeltség mellett. A tőkebevonási fordulóban a BlackRock, a világ legnagyobb eszközkezelője is részt vett. A két fél stratégiai együttműködést kötött, melynek keretein belül a USDC felhasználási lehetőségeit mérik fel a tőkepiacon.

A potenciális előnyök között a gyors és költséghatékony elszámolás mindenképp ott lehet majd. Amennyiben pozitív eredményekkel zárulnak a kutatások, akár még a hamarosan bevezetésre kerülő EUROC-ot is bevonhatják és az európai vagyonkezelés is részesülhet a stablecoinok előnyeiből.

Forrás: CoinDesk

Qayum Dániel

Borító: Global economy photo created by 8photo – www.freepik.com

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.