Az Apple újra az EU célkeresztjébe került

Egy Bloomberg kezébe került dokumentum szerint az EU fontolgatja, hogy újra nekimegy az Apple-nek. Most nem a trükkös adózási megoldásai szúrtak szemet az Európai Tanácsnak, hanem az a tény, hogy az iPhone készülékek NFC chipje a mai napig zárt, azaz csak az Apple által fejlesztett, vagy támogatott applikációk használhatják azt.

Ez a fintech piacon ez elsősorban annyit jelent, hogy Androidos készülékre bárki fejleszthet mobilfizetésre képes appot, iOS esetében azonban csak az ApplePay használható. Az Európai Tanács szerint ez korlátozza a szabad versenyt, és egy tavaszi vizsgálatra építve olyan jogszabálycsomag megalkotását fontolgatja, ami kényszerítené az Apple-t arra, hogy bárki számára elérhető legyen a telefonokba épített érintéses tranzakciók lebonyolítását lehetővé tevő chip használata.

Az Apple elsősorban biztonsági kérdésekre hivatkozva egyelőre kitart álláspontja mellett, noha nem az EU támadása az első: a közelmúltban ausztrál bankok egy csoportjával folytatott heves vitát ebben a témában.

Forrás: Finextra

Suppan Márton

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.