Amikor az Apple 2017-ben bemutatta új, 175 hektáros campusát, a projekt rengeteg dicséretet kapott elegáns, minimalista építészete és környezetbarát funkciói miatt. Az Apple Park egyedi székei és liftjei, a majd háromemeletes üvegajtók a kávézóban, a jógastúdió, a hatalmas gyűrűszerű épület – mindez egy előremutató, hírnevét építő vállalatról tanúskodik. 

Az Apple legendás alapítója, Steve Jobs által tervezett 5 milliárd dolláros székháznak állítólag az Apple hosszú távú jövőjéről kellett volna szólnia, most kiderült, hogy nyilvánvalóan nem az alkalmazottak 21. századi igényei voltak szem előtt. A pletykák szerint az Apple alkalmazottai nem egyszer belesétáltak az üvegfalakba és emiatt előfordultak sérülések. Az épület kritikusai megjegyezték, hogy az Apple Campusról hiányzott az ebédlő. A mérnököknek nem tetszett a nyitott terű iroda. A nyitás óta eltelt négy évvel és egy pandémiával később az Apple alkalmazottai fellázadtak, amiért vissza akarják őket hívni az irodába. 

A járvány még a legfényűzőbb irodák vonzerejét is jócskán megnyirbálta, már csak azért is, mert a munkavállalók bebizonyították, hogy otthonról is képesek hatékonyan dolgozni. Június 2-án Tim Cook, az Apple vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat várhatóan szeptember elejétől mindenkit visszavár az irodájába. Ettől kezdve az alkalmazottaknak heti három napon, hétfőn, kedden és csütörtökön kell megjelenniük az irodában. Ez egyébként két nappal kevesebb, mint a pandémia előtt, de néhány alkalmazott számára ez sem volt elég. 

Két nappal a bejelentés után egy alkalmazotti csoport panaszainak adott hangot és bár az alkalmazottak köszönetet mondtak a vállalatnak, amiért az új szabályokat fontolgatott a több mint 100 000 dolgozóra nézve, de mégis nagyobb szabadságot, nagyobb rugalmasságot szeretnének, hogy bárhonnan, a számukra legmegfelelőbb ütemterv szerint dolgozhassanak. Mivel több ezer vállalat tervezi újbóli megnyitását hasonló hibrid modellekkel, az Apple munkatársainak panaszlevele meglehetősen fontos tanulságokat tartalmaz.

Mégis mit csinált rosszul az Apple?

Az biztos, hogy az Apple nem a háromnapos kötelező megjelenést rontotta el, ami a felmérések szerint a legtöbb alkalmazott számára pont megfelelő. Úgy tűnik, hogy a vállalat hibája az volt, hogy ragaszkodtak ahhoz, hogy a munkavállalók a cég által meghatározott napokon dolgozzanak az irodából, ami miatt a munkavállalók rugalmatlannak érezték a felvetésüket. Az emberek azt akarják, hogy otthonról tudjanak dolgozni, de egyúttal szeretnének újra személyes kapcsolatba lépni másokkal a brainstormingok és a társasági élet miatt.

Forrás: Business Insider

Seres Krisztián