A kockázati tőke a beágyazott pénzügyekre fogad

Megkétszereződött a kockázatitőke-befektetések összértéke Európában és Észak-Amerikában 2020 és 2021 között. A különböző alapok és vállalatok idén érezhetően szigorítottak befektetési politikájukon, a beágyazott pénzügyek területén azonban megvan a potenciál, hogy idén is folytatódjon a felívelés.

A Stripe és a Finch Capital közös jelentése alapján 2020 és 2021 között 6,7 milliárd dollárnyi kockázati tőke folyt beágyazott pénzügyi szolgáltatókhoz Európában és Észak-Amerikában. Az amerikai piac még mindig előrébb tart, azonban az európai piac is kezd felzárkózni. A Klarna tőkebevonásait nem tekintve 1 milliárd dollárt fektettek be kockázatitőke-vállalatok az öreg kontinensen.

A fintech piac legnagyobb dobásai” kiadványban már írtunk arról, hogy 2022 a beágyazott pénzügyek éve lehet. A terület megoldásaival jellemzően nem-pénzügyi vállalatok vezetnek be pénzügyi szolgáltatásokat felületeiken, például fizetést, biztosítást vagy akár hitelezést. Az ilyen fejlesztések új bevételi csatornák és fejlettebb ügyfélélmény kialakítását teszik lehetővé.

A kiskereskedelem és az e-kereskedelem az első szektorok között voltak, amelyek szélesebb körben is elkezdtek beágyazott pénzügyi szolgáltatásokat használni. Az utóbbi időben az utazás, a vendéglátás, valamint az egészségügy területein is egyre több pénzügyi megoldásról hallani.

A jelentés szerint a beágyazott pénzügyeknek a B2B2B és a B2B2C üzleti modellek körében lesz a legnagyobb hatása. Ennek megfelelően elsősorban vállalkozások veszik igénybe a megoldásokat, majd tovább szolgáltatják azokat saját ügyfélköreiknek. Rövid távon a bérszámfejtési, a hitelkezelési és a befektetési szolgáltatások iránt lehet a legnagyobb a kereslet.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

Borító: Adeolu Eletu / Unsplash

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.