Fintech Sparks – 2021 a fintech szektorban

A Peak média üzletága, a Peak News idén első alkalommal állította össze Fintech Sparks névre hallgató (erről a linkről ingyenesen letölthető) kiadványát, ami a fintech szektor legnagyobb híreit, újdonságait, botrányait és legizgalmasabb szereplőit veszi számba. A téma különösen releváns, mert a szektor történetének legerősebb évén van túl: a 3 461 tőkebevonás abszolút rekordnak számít, 304 kör ezek közül 100 millió dollár fölé került, ami több, mint háromszorosa a 2020-as adatoknak. A fintech szektor szereplői összesen nagyjából 120 milliárd dollárt vontak be, ez szintén rekord, méghozzá az eddig legmagasabb értéknél 127%-kal magasabb. 

Az év rekorderei között amerikai, brit, brazil és ausztrál vállalatokat egyaránt találunk. A legtöbb tőkét 1,105 milliárd dollárral a Chime vonta be, ezzel az USA piacvezető neobankja tovább folytathatja impresszív növekedését. A közösségi finanszírozási kampányok között az okos megtakarítások optimalizálásával és ösztönzésével foglalkozó Chip végzett az élen. A brit fintech 15,3 millió dollárral gazdagodott. 2021 egyik látványos trendje volt a fintech tőzsdére menetelének felélénkülése, a legnagyobb IPO pedig a brazil digitális bank, a Nubank nevéhez fűződött. A vállalat 41 milliárd dolláros értékével a latin-amerikai régió legértékesebb tőzsdén kereskedett pénzintézete lett, ez egy mindössze nyolc éves múlttal rendelkező fintech cégtől hatalmas eredmény. Az IPO-k mellett a felvásárlások száma is növekedett tavaly, ezek közül a SquareAfterpay ügylet emelkedett ki, hiszen az amerikai fizetési ökoszisztéma szolgáltató 29 milliárd dollárt fizetett az ausztrál BNPL vállalatért. 

A Fintech Sparks letöltői emellett megismerhetik az év tíz legnagyobb trendjét is a fintech szektorból. Rendszeres olvasóinkat talán nem éri sok meglepetés, ugyanis cikkeinkben is rendre visszaköszönő slágertémák alkották végül a mezőnyt. A BNPL jelenség letarolta az évet, hiszen az olyan domináns szolgáltatók, mint a Klarna, az Afterpay és az Affirm folyamatosan szolgáltatták az újdonságokat, de egyre többen be is léptek erre a területre. Így tett több inkumbens pénzintézet, Bigtech cég, valamint neobank is, ennek fényében pedig 2022 is izgalmas év lesz a szektorban. A beágyazott pénzügyi forradalom szintén jelentős térhódítást végzett (maga a BNPL is egy beágyazott pénzügyi megoldás), hiszen napjainkban egyre több fogyasztó keresi a kényelmes felhasználói élményt, a nem pénzügyi szolgáltatók felületein integrált áruhitelek, biztosítások és egyéb megoldások pedig kiválóan szolgálják ki ezt az igényt.

Virtuális versenyünkön a zöld pénzügyek futottak be a harmadik helyre. A fogyasztók fenntartható pénzügyi termékekkel való kiszolgálását továbbra is a fintechek mozdítják inkább előre innovatív megoldásaikon keresztül, de van okunk bízni abban, hogy a hagyományos bankok is felismerték a téma fontosságát és idén már nagyobb figyelmet szentelnek neki. A kriptovaluták világa szintén nagyot lépett előre az elfogadottság terén, ugyanis a lakossági és intézményi oldal szereplői közül mostanra túl sokan veszik komolyan a blokklánc technológiát és magukat a kriptoeszközöket, ahhoz, hogy bárki csak legyinthessen a téma említésére. A nyáron kicsúcsosodó NFT mánia és a nyilvánosságot egyre jobban foglalkoztató metaverzum tovább növelték a kriptovaluták penetrációját a lakosság körében, ez pedig szinte bizonyosan folytatódik majd 2022-ben is. A további top trendek között egyébként ott voltak a KKV megoldások, a családi bankok és online brókerek, valamint a szuperappok és a pénzügyi edukáció is. Az említettek mindegyikére igaz, hogy jelentős hatással voltak a szektor alakulására és a jövőben is nagyban tematizálhatják majd a szakmai diskurzust.

A Fintech Sparks 2021-es kiadásában sokkal több téma kerül terítékre, mint aminek bemutatására itt most helyünk lenne. Említést nyertek az év legnagyobb nyertesei és vesztesei, néhány meghatározó arc az ismert szereplők mögül, valamint a legnagyobb botrányok a még mindig nagyon megosztó kriptopiacról. A finanszírozások közül a legnagyobb és legjelentősebb tőkebevonások, tőzsdei bevezetések és crowdfunding kampányok is felvonulnak az anyagban, ahogy a jövő szempontjából legérdekesebb felvásárlások is. A további fejezeteken belül jut idő a legötletesebb marketing kampányok és legszínvonalasabb dizájn megoldások megismerésére is. Természetesen nem lehet évet értékelni a jövőre vonatkozó jóslatok nélkül, így a kiadvány a 2022-es várakozásainkkal zárul. Aki kedvet kapott a Fintech Sparks megtekintésére, vagy akár késznek érzi magát a teljes anyag elolvasására, az itt teheti meg mindezt. 2023 elején ismét jelentkezünk a 2022-es év zanzásított beszámolójával. 

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.