A magyar fejlesztésű BENKER Európa első blokklánc alapú neobankja

Alighanem az év eddigi legizgalmasabb magyar érintettségű fintech híre futott be tegnap, amikor is kiderült, hogy megszerezte elektronikus pénzkibocsátói engedélyét a BENKER, ezzel a magyar szakemberek által fejlesztett vállalat lesz Európa első blokklánc alapú neobankja. Az engedélyt a Litván Nemzeti Bank bocsátotta ki, így a jövőben ők felügyelik majd a vállalat működését. Az új szereplő nagy reményekkel érkezett meg a piacra, feltett szándéka, hogy megreformálja a bankok és ügyfeleik viszonyát, valamint 100%-os kontrollt adjon a klienseknek pénzük felett.

A vállalat szerint a pénzügyi szektor lemaradásban van, ami az ügyfelek biztonságának és kényelmének garantálását illeti, hiszen életünk számos más területén ezek a dolgok már adottak, míg a bankok egyelőre nem tudták ugyanezt maradéktalanul megadni. A BENKER célja, hogy ezzel szemben totális transzparencia mellett szolgálja ki ügyfeleit, amire a blokklánc technológia átláthatósága jelenti majd a biztosítékot. Mint elmondták, a neobank 100%-ban egy blokklánc rendszeren fut majd, a saját fejlesztésű NATRIX-ot ráadásul kifejezetten a pénzügyi szektorra optimalizálták. A rendszer hatékonyan ötvözi a nyílt és konzorciumi blokkláncok pozitívumait, ezzel együtt minden pénzügyi és bankbiztonsági szabályozásnak megfelel majd, ahogy a GDPR-nak is.

Sajtóközleményében a BENKER hangsúlyozta, hogy az új neobank az alárendeltség helyett mellérendeltségi viszonyt kíván létesíteni bank és ügyfele között. Vélhetően az is növeli majd a kliensek biztonságérzetét, hogy ezúttal nem egy másik bankban, hanem magában a blokklánc technológiában és a mögötte meghúzódó matematikában kell megbízniuk, ami jóval egyszerűbb feladat. Az ügyfeleknek határoktól mentes átláthatóságot és teljes kontrollt ígérnek pénzük felett. A kellemetlen meglepetések esélyét nullára csökkenti a tény, hogy a neobank a működési szabályokat kizárólag nyilvános és teljességgel transzparens és felügyelt módon változtathatja meg, az ügyfelek megkerülésére maga a technológia sem ad lehetőséget. Bármilyen megosztó képet is fest ez napjaink pénzügyi szektoráról, a BENKER legnagyobb előnye tényleg az, hogy az ügyfeleknek nem kell megbízniuk a szolgáltatójukban, pénzük biztonsága és felette gyakorolt szuverenitásuk enélkül is biztosítva lesz. 

Az utóbbi gondolatot hangsúlyozta Bodnár Viktor, a BENKER társalapítója és CEO-ja is, aki elmondta, nincs könnyű két év a vállalat mögött. A BENKER nagyjából ennyi ideje alakult meg, azóta vettek részt a hosszú és komplikált engedélyszerzési folyamatban, melynek végén megszerezték az induláshoz szükséges licenszet. Bodnár hangsúlyozta, hogy mindehhez elengedhetetlen volt a Litván Nemzeti Bank nyitottsága és segítőkészsége. Emlékezhetünk, hogy a Revolut is Litvániában szerezte meg banki engedélyét annak idején, a balti országban tehát nem eredménytelenül igyekeznek előnyt kovácsolni a pénzügyi innováció iránti nyitottságból. 

Bodnár Viktor elmondta, hogy a BENKER az Európai Unió minden államában jelen lesz majd a tervek szerint, az indulásra pedig valamikor 2022 folyamán kerül sor. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a cég honlapján már lehetőség van az előregisztrációra, az érdeklődők pedig elsőként értesülhetnek majd minden fontosabb hírről, így a neobank startjáról is. Az alapítók azt ígérik, hogy az induláskor új korszak kezdődik, amelyben már nem utópisztikus idea többé a pénzügyi önrendelkezés. 

Forrás: Sajtóközlemény

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.