Kezdenek elhullani a gyengébb fintechek

A cégfelvásárlások és értékeltség-csökkenések hírei az utóbbi időszakban mindennaposak a fintech piacon.  Az emelkedő kamatlábak és az infláció a szektor tisztulásának katalizátorai.  A TrendFM-en is hallható Fintech Világa rádióműsor legújabb adásában Suppan Márton, fintech szakértő, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető arról beszélgettek, hogy milyen körülmények vezetnek egyes gyengébb fintechek bukásához és mások felemelkedéséhez és, hogy mire számíthatnak a piac szereplői a következő időszakban.

A Peak szakértője már a koronavírus válság idején prognosztizálta a fintech piac konszolidációját. Akkoriban azonban senki sem számíthatott arra, hogy ehelyett a károk mérséklésére – sokszor feltételek – nélkül juttatott állami támogatások részvénypiaci rallyt, kripto hype-ot vagy például az online brókerek előretörését okozzák. Az „ingyen ebéd végével” azonban a piac behúzta a kéziféket. A fintechek a kamatemelések miatt szigorúbb feltételekkel szerezhetnek kockázati tőkét, a kiugró infláció és a geopolitikai helyzet is mélyen érinti az ágazatot. A Fintech Világa adásából kiderül, hogy kik a helyzet vesztesei és nyertesei.

Az erős profitálhat a gyengébb nehézségeiből

A Nubank, a latin-amerikai térség legnagyobb neobankjának piaci értéke tőzsdére lépést követően harmadára csökkent. Ennek ellnére a vállalat hiteltermékeivel és színvonalas szolgáltatásaival, folyamatosan növekvő ügyfélkörével ekkor is vonzotta az olyan befektetőket, mint Warren Buffett. Tavaly volt először profitábilis a cég működése Brazíliában, idén pedig az első negyedévben rekord bevételeket ért el és folytatta nyereségességi szériáját. Így más fintechekkel szemben erősebb pozícióból figyeli a piaci fejleményeket a neobank.

A Nubank vezetősége gondosan követi a felvásárlási lehetőségeket. David Velez alapító-vezérigazgató arról számolt be, hogy a jelenlegi tárgyalásokon 70 százalékkal alacsonyabb felvásárlási árakról beszélgetnek partnereikkel, mint egy évvel korábban.

Tektonikus mozgások zajlanak több piacon

A nyári piaci értesülések szerint a francia Qonto felvásárolja a német Pentát. A két neobank igencsak hasonló, mindkettő egyéni vállalkozókat, startupokat, valamint kis- és középvállalatokat szolgál ki. A Qonto az egyik legnagyobb francia neobank, az év elején 552 millió dollárt vont be 5 milliárd dolláros értékeltség mellett. A Penta viszont bármennyire is nagy név a német fintech szektorban, tőkebevonási képesség tekintetében jóval gyengébben muzsikált. Az első német KKV neobankként összesen 80 millió euró körüli külső befektetést tudott szerezni, így sorsa megpecsételődött.

A Chip, egy vagyonkezelő startup pedig csak nemrég érkezett az alternatív befektetések piacára, és már át is veszi versenytársa ügyfélbázisát. A Koia az alternatív eszközökbe való befektetés magas belépési küszöbének kiiktatására töredékes befektetéseket kínált ügyfeleinek, akiket most önként ad át a Chipnek.

És szenved a BNPL szektor is, amelyet a profitábilissá válása küszöbén torpantott meg a válság. 2022-ben a BNPL-szolgáltatók a tőzsdén küzdöttek, piacokat hagytak el, a már jobban beágyazott pénzügyi szolgáltatók növekvő versenyével szembesültek, és egyre inkább a szigorodó szabályozói környezettel kellett szembenézniük világszerte.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.