Önként adja át versenytársának saját ügyfélbázisát a brit fintech

Érdekes fejleménynek lehettek szemtanúi a brit fintech piac követői. A Chip, egy vagyonkezelő startup belépett az alternatív befektetések piacára, és át is veszi egyik versenytársa ügyfélbázisát. Korábban már beszámoltunk az új szolgáltatás érkezéséről, azonban senki sem gondolta volna, hogy azonnal egyeduralkodóvá is válik a cég a brit piacon.

Az év elején elindult egy kisebb trend a fintech szektorban. Több vagyonkezelő is elkezdett alternatív befektetési lehetőségeket kínálni ügyfeleinek. Számos luxuscikk képes volt magasabb hozamokat generálni, mint a részvény- és kötvénypiacok. Ilyenek voltak egyes műtárgyak, karórák és szeszesitalok is. Az utóbbi 12 hónapban volt példa 25,45 százalékos hozamú borokra, amelyek jócskán lekörözték a 5,76 százalékos FTSE 100 indexet, valamint a -10,62 százalékos S&P 500 indexet.

Az alternatív eszközökbe való befektetésnek azonban jelentős a belépési küszöbe, így jellemzően csak a vagyonos rétegek számára érhető el a piac. A Koia ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy töredékes befektetést biztosított ügyfeleinek. A felhasználók egy 12 500 dolláros Rolex karórában már 50 dollárért is részesedést szerezhettek, amivel végre ők is élvezhették az esetlegesen magas hozamokat. Áprilisban a Chip sem tétlenkedett, bejelentette saját felületének fejlesztését. A platform nemrég meg is érkezett, azonban még nagyobb horderejű a hír, ami vele jött, miszerint a Chip átveszi a Koia ügyfélbázisát is.

Az nem derült ki, hogy mi állhat az ügylet hátterében. Meglehet, hogy kölcsönösen előnyös üzletet kötöttek a felek, de az sem zárható ki, hogy mégsem olyan gyümölcsöző egy alternatív befektetési felület fenntartása, mint elsőre gondolták a Koiánál. Elvégre a magas belépési küszöb mellett több más tényező is hátráltathatja az alternatív befektetések sikerességét, főleg, ha egy kisebb szolgáltatóról van szó. Ilyen hátrány az alacsony likviditás, a magas kereskedési költségek sora, valamint a luxuscikkek értékének megfelelő megbecslése.

Forrás: AltFi

Qayum Dániel

Borító: Chip

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.