Amikor Warren Buffett rossz lóra tesz

Bő egy évvel ezelőtt, 2021 június elején jelentette be a Nubank, hogy újabb sikeres tőkebevonást hajtottak végre. A 750 millió dollárból 500 millió érkezett a világ egyik leghíresebb befektetőjének, Warren Buffettnek a befektetési vállalatától. A Berkshire Hathaway 30 milliárd dolláros értékelésen szállt be, és az első hónapok sikerei után kevesen gyaníthatták, hogy a szakember rosszul időzítette döntését.

A Nubank-fiaskó

A Nubank a tőkebevonást megelőző időszakban kiválóan teljesített, az ügyfélköre két év alatt több mint háromszorosára, 12 millióról 40 millióra nőtt. A napi 45 ezer regisztráció még főként hazai pályáról, Brazíliából érkezett, de a térség más fontos piacairól – például Mexikóból vagy Kolumbiából – is szép számmal töltötték le az alkalmazást a felhasználók.

Warren Buffett (Forrás: US Gov. / White House / Wikimedia)

Warrent Buffett beszállása előrevetítette, hogy a Nubank, vagyis a Nu Holdings Ltd. hamarosan tőzsdére léphet. A bevezetés nem is váratott sokáig magára, még 2021 végén a Nu Holdings a New York-i tőzsdén találta magát. A tőzsdére lépés napján 11,25 dolláros részvényárfolyamon nyitott a cég papírja. Ekkor a vállalatot 40 milliárd dollárnál is többre értékelték.

Nubank
Brazília első neobankját még 2013-ban alapította David Vélez, aki azóta is a cég elsőszámú embere. A Nubank ingyenes hitelkártya és bankszámla terméket kínál a világ egyik legnagyobb gazdaságában, ahol több tízmillió lakos nem rendelkezik bankszámlával. A digitális bank szolgáltatásait azonban minden réteg igénybe tudja venni, a kedvező kondíciók eléréséhez ugyanis csak a megfelelő eszköz szükséges, amivel a banknélküli rétegek is jellemzően rendelkeznek. Az okostelefonok korában a Nubank hihetetlen növekedést produkált, az ingyenes hitelkártyáját több mint 20 millió felhasználó, míg a digitális bankszámlát 32 milliónál is többen használják. A vállalat sikeresen terjeszkedik Latin-Amerika több országában, miközben újabb szolgáltatásokat vezet be ügyfélkörének, akik tavaly óta részvényekkel is kereskedhetnek a neobank alkalmazásában. A bank sikereit a szakma is elismeri: 2019-ben a Nubank nyerte el a leginnovatívabb cégnek járó díjat Dél-Amerikában.

Azonban a világgazdaság kedvezőtlen alakulása nem kímélte a Nubank részvényeit sem: ahogy a tőzsdék esni kezdtek, a részvények értéke látványosan bezuhant. A Nu Holdings árfolyama június 16-án, szinte napra pontosan egy évvel Warren Buffett befektetését követően érte el a mélypontot, amikor egy részvény ára a 3,25 dolláros szint alá is benézett átmenetileg. A részvényárfolyam azóta valamelyest magához tért és stabilizálódott, 3,5-4,5 dollár között ingadozik. Aktuális értéke körülbelül 56 százalékos esésnek felel meg az idei évben. Ezzel bekerült Warren Buffett legrosszabb befektetései közé.

A Nu Holdings árfolyamának alakulása 2022-ben (Forrás: TradingView)

A fintech vállalat értékének zsugorodása nem egyedi, gyakorlatilag a világ összes fontosabb tőzsdeindexe szignifikáns csökkenésen ment keresztül az év eleje óta. A fokozódó világgazdasági problémák hatására rengeteg vállalat veszített az értékéből, a kevés tőzsdén jegyzett fintech cég pedig különösen érintett volt a befektetők bizalmának elvesztésében. A még fiatal, a növekedés időszakát élő vállalatok ugyanis nem tartoznak a vonzó célpontok közé, mikor bizonytalanság és pesszimizmus uralkodik a piacokon. A jellemzően még veszteséges fintechek ilyen körülmények között elveszítik vonzerejüket, hiszen a befektetők a biztonságosabb eszközök felé fordulnak. Ezt láthatjuk a Nubanknál is, ahol a részvényárfolyam csökkenése jóval meghaladta a hozzá hasonló, de érettebb vállalati korban lévő tech vállalatok elértéktelenedését.

Rossz időzítés

Mindez komoly veszteség a világ egyik leggazdagabb és legjobb befektetői között számontartott Warren Buffettnek. A híresen megfontolt, és a konvencionális célpontokat előnyben részesítő szakember éppen akkor szállt be a magasabb kockázatot képviselő fintech vállalatba, mikor annak addigi töretlennek tűnő növekedése megtört és zuhanásba váltott. A tőzsdék általános esését természetesen nehéz lett volna előre látni.

Azonban a kockázatosabb befektetést éppen a legrosszabb ütemben sikerült meglépni, egy egyébként addig exponenciálisan növekvő vállalatba. A Berkshire Hathaway ráadásul közismerten a blue chip részvényekbe (legnagyobb forgalmú és legnagyobb kapitalizációjú cégek papírjaiba) szereti elhelyezni vagyonát, vagyis jól ismert, magas reputációval rendelkező vállalatokba, amik tipikusan jobban teljesítenek egy tőzsdei esés idején.

Berkshire Hathaway
A Berkshire Hathaway egy multinacionális holding társaság Nebraskából. A céget 1839-ben alapították, a központja Omahában található. A vállalatot jelenlegi vezetője, Warren Buffett alakította át és tette a világ egyik legsikeresebb vállalkozásává. A befektetési stratégiájára jellemző, hogy sikeres óriás vállalatokba vásárolja be magát, többek között meghatározó tulajdonos az American Express, a Bank of America, a Coca-Cola, a Citigroup, az Activision, a General Motors, a Visa, az Amazon és az Apple vállalatokban. A Berkshire Hathaway az egyik legnagyobb arányban szereplő vállalat az S&P 500 részvényindexben, és a valaha volt legmagasabb részvényár is a cég nevéhez fűződik: A listás részvényárfolyama idén tavasszal meghaladta az 500 ezer dollárt. Bár a vállalatot is elérte a negatív piaci hangulat, a részvényeinek az értéke nem sokkal van alatta az év eleji árakhoz képest.

Nem az első eset

De nem a Nu Holdings volt az egyedüli félresiklott fintech befektetése Warren Buffettnek. Egy ugyancsak brazil vállalat, a StoneCo Ltd-ben is számottevő, 8 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalat IPO-ja során 2018 végén. Az első két és fél év remekül alakult, a különböző elektronikus fizetési szolgáltatásokat nyújtó vállalat részvényárfolyama megtriplázódott. 2021 február végén, azaz jóval az idei részvénypiaci esések előtt a vállalat értéke csökkeni kezdett, az év végére pedig a részvényárfolyam a bevezető ár alá került. 2022-ben a StoneCo elértéktelenedése folytatódott, jelenleg a vállalat részvényeivel az év eleji értékéhez képest féláron kereskednek.

A StoneCo árfolyaménak alakulása 2018 vége óta (Forrás: TradingView)

Pozitív kilátások

Warren Buffettet azonban hosszú távú befektetőnek tartják, aki az erős, de jelentős prosperitás előtt álló vállalatokat nézi ki magának. A Nubank rossz teljesítménye könnyen a múlté vállhat, hiszen saját piacán továbbra is az egyik legerősebb szereplő. Bár a vállalat részvényei óriásit zuhantak, az ügyfelek száma töretlenül emelkedik, 2022 első negyedévében további 5,7 millió új ügyfele lett, ezzel közelítve a 60 millió felhasználót. A cég magabiztosságát tükrözi David Vélez alapító-vezérigazgató közelmúltbéli nyilatkozata is, melyben jelezte, a Nubank a fintech piac gyengélkedő szereplőit vásárolná fel, méghozzá számukra rendkívül kedvező áron. Brazíliában körülbelül 40 digitális pénzügyi szolgáltató van, a szereplők számának várható csökkenése pedig remek lehetőséget jelent a túlélőknek. Ráadásul Brazília lakosságának tetemes hányada továbbra sem rendelkezik bankszámlával, ami a Nubankhoz hasonló fintechek számára kínál növekedési potenciált. Nem lenne meglepő, ha az aktuálisan az egyik legrosszabb Warren Buffett-befektetésből az egyik legjobb válna.

(Források: Investors.com, Investopedia, Fintech.hu)

(Borítókép: Nubank)

Görög Szabolcs

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.