A Nubank kész kihasználni a fintech szektor gyengülését

Zuhanó értékeltségek, sorozatos leépítések, csődbe ment vállalkozások – az utóbbi hónapok a fintech szektorra is rányomták a bélyegüket. Vannak azonban olyan vállalatok, amelyek a lehetőségeket látják meg az ilyen időszakokban. Közéjük tartozik a Nubank, a brazil neobank ugyanis felvásárlásokra készül.

A Nubank a latin-amerikai térség legnagyobb neobankja, egy nemzetközileg is elismert név. Működését hiteltermékek szolgáltatásával kezdte meg, szemben versenytársaival, akik jellemzően a termékfejlesztés végére hagyták a hitelezési megoldásokat. A neobank könnyen elérhető, színvonalas szolgáltatásaival több millió ügyfélre tett szert. Erre felfigyeltek a befektetők is, akik több milliárd dollárt tettek a Nubankba, köztük Warren Buffett és a Berkshire Hathaway is.

A nemzetközi gazdasági fejlemények a Nubankot sem hagyták érintetlenül. A tavalyi tőzsdére lépés után idén a neobank piaci értéke harmadára esett, hasonlóan több technológiai vállalathoz. Ugyanakkor a Nubank már fellépett a nyereségesség útjára. Tavaly a második félévben először volt profitábilis a működése Brazíliában, idén pedig az első negyedévben rekord bevételeket ért el és tovább folytatta nyereségességi szériáját.

Így más fintechekkel szemben erősebb pozícióból figyeli a piaci fejleményeket a neobank. A vezetőség konszolidációt vár a közeljövőben, és gondosan követi a felvásárlási lehetőségeket. David Velez alapító-vezérigazgató arról számolt be, hogy a jelenlegi tárgyalásokon 70 százalékkal alacsonyabb felvásárlási árakról beszélgetnek partnereikkel, mint egy évvel korábban. Ez egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint a Klarna 15 milliárd dolláros értékeltség mellett vonhat be tőkét, ami óriási esés a tavalyi 45,6 milliárd dollárhoz képest.

Brazíliában körülbelül 40 digitális pénzügyi szolgáltató található – ennyire egyszerűen nincs szüksége a piacnak. Az átlag ügyfél nem használ negyvenféle szolgáltatást, így még erős specializáció mellett sem érvényesülhet ennyi szereplő. Az, hogy ennyi startup működik az országban, vélhetően külső befektetéssel, csak megerősíti, hogy a fintech szektorban vitathatóan sokan túl könnyen jutottak tőkéhez.

Ennek a körülményes hozzáállásnak lett vége azzal, hogy minden piaci szereplő számára a valódi értékteremtés, nem pedig a növekedés fokozása lett a fókusza. A jövőben így várhatóan a csődök és felvásárlások után főleg az igazán versenyképes fintechek maradnak csak fenn.

Forrás: Financial Times

Borító: Nubank

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.