Későbbi, de nyugodtabb Ant Group IPO jöhet

Tegnap írtunk róla, hogy Jack Ma feladja az Ant Groupban lévő többségi részesedését és a háttérbe vonul, hogy ezzel segítse a vállalat és a kínai pénzügyi szabályozó közeledését. Korábban Ma hevesen kritizálta az ország vezetését, amiért szerinte túl szigorúan felügyelik az Ant működését. A hírek szerint a híres alapító távozásával a vállalat eredetileg 2020-ra tervezett IPO-ja ismét terítékre kerülhet. 

Júniusban még maga az Ant nyilatkozott úgy, hogy nincsenek terveik egy IPO-ra vonatkozóan. Ez a kijelentés viszont valószínűleg a rövidtávra vonatkozik, hiszen Eric Jing, az Ant Group elnöke már tavaly arról beszélt, hogy csak idő kérdése a tőzsdére jutás. A vállalat az év elején kérvényezte is a kínai hatóságoknál, hogy pénzügyi holding társasággá válhasson. A kérelem elfogadása elengedhetetlen feltétele a tőzsdei bevezetésnek, így nem kizárt, hogy Jack Ma távozásának egyik célja a sikeres elbírálás esélyének növelése. 

IPO legkorábban 2025-ben

A jelenlegi helyzet érdekessége, hogy míg Ma távozása szinte biztosan növeli annak esélyét, hogy az IPO valamikor végbemenjen, rövid távon épp ez a lépés jár halasztással. Kínában ugyanis minden vállalatnak legalább három évet várnia kell a tőzsdei bevezetésével a többségi tulajdonos távozását követően. Ez a követelmény logikus alapokon nyugszik és a túlzottan drasztikus, meggondolatlan lépéseket igyekszik visszavetni. Azonban míg Hongkongban egy, az USA-ban pedig kétéves kivárásra van szükség, addig Kína nem meglepő módon a spektrum konzervatív végén foglal helyet a három éves minimummal. 

Justin Tang, a United First Partners befektetési vállalat ázsiai kutatásokért felelős vezetője szerint ez ugyanakkor nem jelent problémát a vállalatnak. “Az Antnek valóban várnia kell a tulajdonosváltás miatt. Ennek viszont szinte semmilyen hatása nem lesz a terveikre, hiszen a gyenge piacok miatt most egyébként sem érdemes IPO-ban gondolkodni,” – nyilatkozta a szakember. 

Ellenségből barát?

A labda tehát a szabályozó térfelén pattog, addig is az Ant jelezte, hogy Ma hamarosan 8,8 százalék alá mérsékli tulajdonrészét a vállalatban. A kínai központi bank, a People’s Bank of China eddig nem hagyta jóvá az IPO-jelentkezést, arra a felvetésre pedig, hogy az Ant kezdi jóvá tenni korábbi hibáit több bankár is heves tiltakozással reagált.

Ezt nem szabad túl komolyan venni, a kínai pártállamban hatalmas hangsúlyt fektetnek az erősség folyamatos hangsúlyozására, könnyen elképzelhető, hogy az Ant Grouppal ápolt viszony is csak a háttérben rendeződik majd, kifelé pedig a szigorúság és a térdre kényszerítés hatását kelti majd a pekingi vezetés.

Összement óriás a Távol-Keleten

Utóbbi állítás nem is lenne valótlanság, hiszen az Antet valóban megviselték az elmúlt év folyamatos szabályozói szankciói és büntetései. A korábban 300 milliárd dolláros vállalat értékét a Bloomberg elemzői idén júniusban 64 milliárd dollárra taksálták, vagyis közel 80 százalékos esés történt az elmúlt néhány évben. Ez a drasztikus visszaesés annak is köszönhető, hogy a központi bank épp a leginkább nyereséges tevékenységeket nyirbálta meg, köztük a virágzó lakossági hitelezést. 

A működés újraszervezésének keretein belül az Ant 5,2 milliárd dollárnyi jüan tőkét halmozott fel, emellett tűzfalakat hoztak létre az ökoszisztémán belül. Így nem folyhat többé közvetlen adatáramlás az Alipay milliárdos ügyélkörrel rendelkező szuperappja és az olyan további szolgáltatások között, mint a lakossági hitelezés és a vagyonkezelés. 

Ez azt jelenti, hogy az Ant monopol ereje tovább csökkent. Ezt a célt szolgálta már az is, hogy a vállalatot szétválasztották az Alibaba e-kereskedelmi óriástól. Akárhogy is nézzük, ezek jogos és versenyjogilag megalapozott elvárások voltak a kínai szabályozó szervek részéről. Jack Ma távozásával további változások jöhetnek, ezek közül a legnagyobbat talán Jian Shi Cortesi, a GAM Investment Management befektetési igazgatója ragadta meg a legjobban: “A befektetők mostantól Jack Ma helyett a vállalat fejlődésére fognak figyelni.” 

Forrás: Yahoo Finance, Financial Times

Bátorfi Botond

Borító: Asia News

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.