Jack Ma lemond az Ant Group vezetéséről

Jack Ma, az Ant Group vizionárius alapítója lemond a kínai technológiai óriás vezetéséről. A hír váratlannak tűnhet, a háttérben viszont több tényező is meghúzódik, ami indokolja Ma döntését. A milliárdos üzletember még 2020-ban fogalmazott meg erős kritikát a Kínai Kommunista Párttal szemben, azóta sajátjával együtt cégének sorsa is rossz irányba indult el. Egyesek szerint a mostani bejelentéssel ez elkezdhet megváltozni.

Az elmúlt hetekben Ma Európában tűnt fel többször is, például Ausztriában, Hollandiában és Spanyolországban. Noha nem ezek voltak az első öreg kontinensen tett látogatásai, a 2020-as botrány óta most először hagyta el Kínát az üzletember. Akkor határozottan kritizálta a kínai vezetést, amiért szerinte túl szigorúan felügyelik cége, az Ant Group működését. 

Eljött a békés közeledés ideje

Ma távozása a vállalat éléről, valamint európai útjai egyaránt jó hírként szolgálnak az Ant Group befektetőinek, akik pesszimistán figyelték az elmúlt két évben a kínai vezetéssel való kapcsolatának drasztikus romlását. Alig két hónapja például 26 milliárd dollárral csökkent az Alibaba piaci kapitalizációja, mivel kiszivárgott egy hír, hogy a kínai szabályozók egy Ma vezetéknevű személy jogainak korlátozásáról döntöttek a távol-keleti országban. Később kiderült, hogy az illető nem Jack Ma volt, de a drasztikus reakció így is árulkodó a helyzet súlyosságával kapcsolatban.

Kína egyik legnagyobb hatalmú embere sokat tett azért, hogy kikerüljön a kormány szorításából. A szabályozók 2020-ban például meghiúsították az Ant tőzsdei bevezetését, amire válaszul a vállalat átszervezte működését, hogy a szigorúbb elvárásoknak is maradéktalanul megfeleljen. A központi bankkal is folyamatos volt a konstruktív kommunikáció, amivel jelezték az együttműködési szándék meglétét. 

Kínai sikersztori vagy túlzott fenyegetés?

Az Ant Group működése első éveiben olyan sikereket ért el a digitális fizetések és egyéb pénzügyi szolgáltatások kínálatában, ami az állami támogatást élvező, hagyományos pénzintézetek domináns szerepét is veszélyeztette. Vélhetően ez vezetett a vállalattal szemben tanúsított indokolatlan szigorhoz, Ma erre adott válasza pedig csak tovább mélyítette a felek közötti árkot. Jack Ma háttérbe vonulása végre hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek betemetődjenek. Mindenesetre sokat elárul a kínai állam működéséről, hogy egy ilyen prominens üzletembert is sikerült beállítania a sorba.

Az Ant tehát jelezte a pénzügyi szabályozóknak, hogy Ma feladja a vállalat irányítását. Erről a lehetőségről évek óta szó volt, viszont sokáig úgy tűnt, hogy Ma távozásánál többre van szükség a felek közti kapcsolat javításához. Most azonban változhatott a helyzet és ennyi is elég lehet a barátiasabb viszony helyreállításához. A pontos kivitelezés kapcsán még vannak megválaszolatlan kérdések, de elképzelhető, hogy Ma részvényei a vállalat többi vezetőjéhez kerülnek, az Ant Group működését így egy belőlük álló tanács felügyelheti majd a folytatásban.

Nem lesznek drasztikus változások

Nem lesz ugyanakkor egyszerű ez a művelet, hiszen Ma részesedése a vállalatban jelenleg 50,52 százalékos szavazati jogot biztosít neki, ezt maximum 8,8 százalékra redukálják majd a közeljövőben. A United First Partners befektetési vállalat ázsiai kutatásokért felelős vezetője, Justin Tang szerint a nagymértékű függés feloldásával egy fontos kockázat szűnik meg, ami kiszámíthatóbbá teheti az Ant működését.

A témában jártas források szerint a mindennapi operációra nem lesz jelentős hatással Ma távozása. Az alapító évek óta nem tölt be aktív szerepet a vállalatvezetésben, emiatt nem érdemes sok, a távozásával felmerülő kihívásra számítani. A többségi tulajdonrészre egyébként még akkor tett szert a milliárdos, amikor az Ant Groupot és az Alibabát szétválasztották. Érdekes, hogy már az az ügylet is jórészt amiatt ment végbe, hogy minimalizálják a szabályozókkal való konfliktusokat.

Általános jólét, ahogy a kínai vezetés megálmodta

Ez a döntés igazodik Xi Jinping kínai elnök azon célkitűzéséhez, hogy az országban általános jólét uralkodjon, legalábbis látszólag. Az országban évek óta zajlik egy törekvés a túl sok profitot szedő vállalatok visszaszorítására vonatkozóan. Ebből a kétes értékű figyelemből különösen sok jutott a technológiai óriásoknak, így értelemszerűen az Antnek is. 

A bigtechek túlzottan agresszív terjeszkedése jogosan kritizálható, hiszen számos fogyasztóvédelmi kérdést felvet. Jól dokumentáltak azok az esetek, amikor ezek a vállalatok visszaéltek a felhasználóik életében betöltött hatalmas szereppel és magánéletükre, valamint érzékeny személyes adataikra való tekintet nélkül bombázták őket különböző szolgáltatásokkal. Mégis ironikus, hogy az állampolgárait szisztematikusan megfigyelő, a rendőrállam kifejezésre is rászolgáló Kína alkalmasnak érzi magát ennek a morális dilemmának a feloldására. 

Míg a magáncégekkel szembeni fellépés rövid távon jelentős előnyökkel kecsegtet Kínának, addig a technológiai szektor tartósan megsínyli majd ezt az aktív állami beavatkozást. A legtöbb külföldi szereplő szerint ugyanis befektetésre alkalmatlanná vált ez a terület, így az itteni cégeknek fel kell készülniük arra, hogy a piaci erők mellett egészen más tényezők is beleszólnak majd a sikerükbe. 

Forrás: Yahoo Finance

Bátorfi Botond

Borító: PNews

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.