Még mindig jövedelmező a fizetések digitalizációja

Nincs két egyforma hét, ami a fintech tőkebevonásokat illeti. Legutóbb egy ír vállalat végzett az élen az adózás automatizálását segítő szolgáltatásával, de indiai és ausztrál fintech is helyhez jutott a dobogón. A top háromba ezúttal is befért két ázsiai szereplő, Európa viszont sok idő után először egy fintechet sem delegált a toplista élmezőnyébe. Ehelyett egy amerikai web3 startup jelentős befektetéséről számolhatunk be, így a világ legnagyobb fintech hatalma is képviselve van a hét három legnagyobb tőkebevonása között.

A legnagyobb befektetés a maláj TNG Digitalnál landolt, egész pontosan 168 millió dollárral gazdagodott a szép tempóban növekvő fintech. Egy digitális tárca szolgáltatóról van szó, amely a maláj lakosságot, vállalatokat és kereskedőket igyekszik támogatni az online fizetések kényelmes és egyszerű lebonyolítása mellett. A mobilfizetések köré épülő paletta folyamatosan bővül további pénzügyi megoldásokkal.

A lakossági ügyfeleknek biztosítási és befektetési szolgáltatások, jutalom programok és adományozási lehetőségek is a rendelkezésükre állnak, de a kereskedőket és a vállalatokat is számos módon segítik az optimális online fizetések és a sikeres üzleti eredmények megvalósításában. A vállalatot még 2017-ben alapította meg a Touch n Go maláj elektronikus fizetési infrastruktúra szolgáltató és az Ant Group kínai technológiai óriás. A felek minden bizonnyal jó úton haladnak egy jelentős hozam realizálása felé.

Nem sokkal maradt le az első helyről az amerikai Aptos, amely 150 millió dollárhoz jutott Series A körében. A fintech központja a Szilícium-völgyben található, ennek megfelelően az innováció erősen megjelenik a vállalat életében. Az Aptos saját blockchaint fejleszt, amely nem egy meglévő hálózatra épül. Ezt nevezzük Layer 1 blockchainnek, szemben a Layer 2-vel, ami már létező blockchain hálózatra épülő megoldást jelent. 

Az Aptos saját bevallása szerint biztonság és skálázhatóság tekintetében is kiemelkedik a mezőnyből. A cél, hogy a web3 világából minél több szereplő igénybe vegye majd a hálózatot és gyors növekedéssel induljanak meg a piacon. A vállalat mostanra összesen 350 millió dollárt vont be, vagyis a kriptovaluták árfolyamának meredek esése és a területtel szemben kritikus hangok felerősödése sem vette el a befektetők kedvét a kísérletezéstől.

Az izraeli startup és fintech szcéna közismerten a globális élmezőnyben található az innováció tekintetében. Ezt igazolja a Balance eredményessége is, hiszen a B2B fizetési szolgáltató 56 millió dollárhoz jutott július utolsó napjaiban. A Balance egy digitális fizetési platformot kínál ügyfeleinek, ahol a kereskedők és a vásárlók számára is élvezetessé válik az online fizetési élmény. Ambiciózus kijelentés ez, hiszen sokaknak nem sikerül felhasználóbaráttá tenni a beágyazott fizetési szolgáltatásokat, a Balance viszont jó után jár efelé.

Forrás: Crunchbase

Bátorfi Botond

Borító: Fintech News Malaysia

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.